Enying

2016.06.09. 12:35

Megvesszőzték a szentet

Enying - Hagyományőrző megemlékezésre hívta az Enyingi Borkedvelők Rendje az enyingieket és a környék borkedvelő lakosságát.

Házi Péter

A szőlő, a bor védőszentjének népi hagyományai szerint a Római Katolikus Egyház képviselője litániával, a Református Egyházközség igemagyarázattal elevenítette fel a Szent Orbán napi népi hagyományt. A jelenlevők az egyházközség képviselőivel közösen mondták el szent Orbán litániáját.

Az ünnepi szertartás végén Pallag Mihály elnök-nagymester megköszönte az egyházközségek képviselőinek megemlékezését, majd felkérte a jelenlevőket, hogy a hagyományokhoz hűen közösen vesszőzzék meg Szent Orbán szobrát, ezzel is emlékeztetve a szőlő és a bor védőszentjét, hogy az idei évben kissé lanyhult a figyelme a fagyosszentek idején, ugyanis sok kár keletkezett a reggeli fagyok miatt a szőlőkben. Egyúttal kérte Szent Orbán védőszentet, hogy minden káros veszedelemtől védje meg a szőlőket az év további részében. Végezetül a jelenlévők egy pohár borral koccintottak egymás egészségére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!