Enying

2017.04.19. 19:45

Miért érdekesek a Csekonicsok?

Enying- A tények feltárulnak, az emlékek megelevenednek. A hallgatóság közül többen személyesen is ismerték gróf Csekonics Sándort és családját, kellemes beszélgetés kerekedett.

V. Varga József

Szilágyi Mária és Anica Draganić A zsombolyai uradalom című könyvének bemutatóján jártunk nemrégiben a Vas Gereben Könyvtárban. A szerzők építészek, Anica Draganić a belgrádi egyetemen, Szilágyi Mária az újvidéki egyetemen doktorált, s Budapesten műemlékvédelmi szakmérnöki képesítést is szerzett. Közös munkájuk a Bánság-Bánát 18-19. századi újraéledésében meghatározó szerepet betöltő Csekonics család építészeti örökségét mutatja be.

Szilágyi Máriát Kerner Gábor - építészmérnök, néprajzkutató, műemlékvédelmi szakmérnök - kísérte el Enyingre, közös előadásuk érdekességét növelte a párbeszédes, fényképes bemutató. A szép számú közönség figyelme egy percre sem lankadt, felvillanyozva, új ismeretekkel és élményekkel gazdagodtunk - elevenítette fel az estét Rideg Lászlóné Zsuzsa, a könyvtár vezetője.

Az egyik legnagyobb uradalom a Bánságban a Csekonics család zsombolyai uradalma volt, korszerű gazdálkodásával példaként szolgált Nyugat-Európa országai számára is.

A család, az itt töltött 140 év alatt jelentős épületállományt hozott létre, ezek közül számos értékes épület áll még ma is, melyek tükrei a múltbéli uradalmi gazdálkodásnak, és felidéznek egy letűnt, ma már alig ismert kort.

Szilágyi Mária, A zsombolyai uradalom című könyv társszerzője Fotó: Kerner Gábor

A könyv érdekes karriertörténetet tár fel a 18-19. századi közép-európai múltból, és felidézi a történelmi párhuzamokat a Festetichekkel, Grassalkovichokkal.

Ők ugyanolyan meghatározó gazdaságfejlesztő tényezők voltak, mint a mi Csekonicsaink a Délvidéken
- emelte ki Ridegné Zsuzsa.

De miért érdekesek a Csekonicsok Enyingen? 1895-ben gróf Csekonics Endre megvásárolta az enyingi uradalmat gróf Draskovich Józseftől, ekkor a gazdálkodás központja még Zsombolya volt, de a trianoni határok létrehozása után a család egyes tagjai és a gazdasági irányítás Enyingre költözött.

A hallgatóság közül többen személyesen is ismerték gróf Csekonics Sándort és családját, az előadás után kellemes beszélgetés kerekedett a feltárt tények és a megelevenedő emlékek alapján.

A zsombolyai uradalom a Csekonics család épített örökségére irányítja a figyelmet, az értékek tudatosításával a megőrzés és fennmaradás támogatását kívánja szolgálni. A sok levéltári és tervtári forrást képekkel bemutató szép könyv magyar-román- német nyelven jelent meg.

Herceg Batthyány Fülöp 1809-1811 között klasszicista stílusban bővítette a korábbi enyingi földesúri kastélyt, mely 1870-től 1895-ig a Draskovich, majd 1895-től 1946-ig a Csekonics család tulajdonában volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!