Gazdaság

2017.01.17. 14:13

Érdemes fejleszteni, digitalizálni a sikeresebb vállalkozásért

Székesfehérvár – Mitől lesz egy vállalkozás honlapja igazán jó és keresőbarát, amely hozzájárulhat a sikerességhez is? Sok egyéb mellett erről esett szó a Modern Vállalkozások Programján.

Bokros Judit

Számos érdeklődőt vonzott a Gazdaság Házában kedden megrendezett Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan!, amely egy információs nap volt a kis-és középvállalkozások számára. A rendezvény egy projekt keretében valósult meg, célja az volt, hogy minél több vállalkozót, vállalkozást ösztönözzön arra: éljenek a digitalizáció adta lehetőségekkel, ismerjék meg és használják az új informatikai eszközöket, alkalmazásokat.

Amint arra Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke megnyitó beszédében utalt: a digitalizáció alkalmazása mára, a gyorsuló, fejlődő világban elkerülhetetlenné vált a társadalom és a gazdaság területén is. Aki ebből kimarad, az lényegében lemarad.

A Gazdaság Házában sokan használtak mobil eszközt, de akadt olyan is, aki kis füzetbe jegyzetelt Fotó: Koppán Viktor

A szakmai nap előadásain és a kiállítóknak köszönhetően a hallgatóság megismerkedhetett a legkorszerűbb informatikai eszközökkel és a pályázati forrásokkal. László Csaba, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara IKT-tanácsadója bemutatta azt a pályázatot, amelynek révén a vállalkozások digitálisan felkészültté, a kor követelményeinek megfelelővé válhatnak. Mint elmondta, a pályázatnak négy pillére van: a díjmentes informatikai audit, amelynek keretében felmérik a vállalkozásokat, és azok fejlesztési megoldást kaphatnak. A másik pillér a minőségi szállító, vagyis azok a cégek, amelyek megfelelő termékeket biztosítanak a kisvállalkozások felszereléséhez. A harmadik pillér a rendezvények szervezése (például a fehérvári), amely az információátadást, kapcsolatfelvételt célozza, a negyedik pillér pedig a tudástár a bemutató anyagokkal. László Csaba részletezte még a pályázati feltételeket, majd több helyi vállalkozásnak adott át Digitálisan felkészült vállalkozás tanúsítványt (ez előnyt biztosít a pályázathoz).

Kertész János, az egyik ismert fehérvári informatikai cég vállalati üzletágvezetője már arra hívta föl a figyelmet: hazánk nem áll túl jól a fejlesztések területén, egy friss kutatás szerint ugyanis vannak olyan vállalkozások, ahol még mindig 12 éves eszközökkel dolgoznak. Pedig, a hardver fejlesztés azért is jó, mert üzleti előnyt biztosíthat. Például: csökkenthetők és ellenőrzés alatt tarthatók a költségek, növelhető a hatékonyság, a biztonság, és jobb lehet az ügyfélmegtartás.

A délelőtt egyik leghasznosabb előadását Mészárosné Borbás Orsolya, egy kft. vezető online marketing szakértője tudhatja a magáénak, aki arról beszélt, hogyan lesz igazán hatékony a weboldalkészítés, miért a fontos a keresőoptimalizálás, a kampánykezelés. Elhangzott: az úgynevezett reszponzív, vagyis felhasználóbarát honlappal szélesebb közönséghez tud eljutni a vállalkozás, több látogatót tud vonzani. A reszponzív dizájn ugyanis azt jelenti, hogy a weboldal minden készüléken elérhetővé válik, és felhasználóbarát módon lehet rajta böngészni.

A keresőoptimalizálás pedig azért fontos, hogy minél többen találjanak rá külön hirdetés nélkül is az adott vállalkozás honlapjára, így termékeire, szolgáltatásaira.

A közönség soraiban a fiatalabb, a közép és az idősebb korosztály is képviseltette magát. Dubicz Máté és Pártl Bence például épületgépészeti tervezéssel foglalkozik, s az ifjabbak táborát gyarapítja. Jelenleg együttműködés keretében dolgoznak együtt, és sok informatikai eszközt (mind hardvert, mind szoftvert) használnak. Mindketten igen hasznosnak tartották az előadásokat, már a délelőtt folyamán sok új információt szereztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!