Gazdaság

2015.04.22. 15:58

Főleg a paprikát és a paradicsomot viszik a vevők

Tombol a tavasz, a friss zöldségek mellett a palánták is megjelentek a standokon. Kis tételben vásárolunk.

Klecska Ernő

Retek, saláta és alma uralta szerdán a székesfehérvári piacot. Tőzsdei kifejezéssel élve inkább eladói, mint vevői nyomás uralkodott.

A most még tényleg ritkaságnak számító gyümölcsök – mint például az eper – az őstermelőknél érthetően nem, csak a kereskedőknél voltak kaphatók. Akár egzotikusnak is mondható most ez a gyümölcs, hiszen az egyik Spanyol-, a másik Görögországból érkezett. A néhol másfél ezer forintot közelítő áron vásárolható édes termény egyike azonnal fogyasztható, a másikat lényegében azonnal, de legkésőbb is „mihamarabb" meg kell enni – szól a vicces jó tanács.

Jánosi Zoltán úrhidai őstermelő szerint a hideg miatt félnek a vevők, de egyre többen kezdenek a palánták beszerezéséhez. Fotó: A szerző

A tavasz közeledtével megjelentek a palánták is. Jánosi Zoltán őstermelő a forgalom fellendülésével számol. Ilyenkor a vevők még tartanak a hidegtől, a széltől, de jövő héten rohamra számít – mondta. Ő a 9 centis cserépben nevelt nagy palántára esküszik, ez ugyanis olyan erős, hogy kibírja a viszontagságokat.

– Ma már sokkal kevesebb palánta fogy, kisebb tételekben viszik az emberek, éppen ezért nem is kell aggódni a hideg miatt – néhány palántát be tudnak vinni a kertészkedők, a nagyobb tételben gondolkodóknál pedig fóliával és egyéb takarással meg lehet védeni a kis növényeket – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!