Gazdaság

2013.09.24. 15:40

Puskás hungarikum, a fröccs nemzeti érték

Székesfehérváron ülésezett kedden a Hungarikum Bizottság. Négy javaslatot elfogadtak, így már húsz hungarikum van.

Tribolt Lajos

A bizottság zárt ülése után tartott sajtótájékoztatón Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter, a testület elnöke elmondta, örül, hogy a koronázó város Szent István emlékévében itt tanácskozhattak. Eredményes munkát végeztek, hiszen döntöttek a hungarikumok tanúsító védjegyéről. Összesen 370 pályázat érkezett be. Több szűrő után előbb 18, majd 8 mű maradt versenyben. Ezek közül választották ki a győztest. A „Szent Korona 1000” jeligéjű pályázat korona stilizáció.

Jelképezve a magyarság ezer év alatt felgyűlt eredményeit. Kérdésre azt is elmondta, hogy a tanúsító védjegy használatáról szabályzat készül majd, azután lehet bevezetni. A Hírlapnak a miniszter elmondta, hogy a hungarikumok közé bekerülni önmagában érték. Igaz. vannak olyan hungarikumok, amelyek védjegyezhetők, például az élelmiszerek, italok. Ott a piaci szerepe is lehet a védjegynek. Más esetekben ez nem ilyen egyértelmű, hiszen például a táncház mozgalmat nem lehet védjegyezni. A hungarikumok közé bekerülni tehát jelenthet anyagi előnyt is, ám nem ez a fő szempont. Elmondta azt is, hogy a beérkezett javaslatokat szakbizottságok vizsgálják, s az ő javaslataik kerülnek a rendszeres időközökben ülésező Hungarikum Bizottság elé.


Béres József és felesége a Szent István-díj augusztusi fehérvári átadásán. A Béres-csepp most éppen Fehérváron lett hungarikum (Fotó: Koppán Viktor)

 

Így történt ez most is, Ezúttal négy újabb hungarikumról született döntés: csabai kolbász, hízott liba termékek (például a máj), tokaji aszú és a Béres-csepp. Bővült a magyar értéktár is. bekerült a szikvíz, a Kürt-adatbázismentés, a magyar operett, Puskás Ferenc életműve és a fröccs.

Az eddigi 16 hungarikum:

1. Pálinka 2. Törkölypálinka 3. A matyó népművészet 4. A táncház módszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje5. A Tokaji történelmi borvidék kulturtáj 6. Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete 7. Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út 8. Fertő / Neusiedlersee kulturtáj 9. Herendi porcelán 10. Hollókő ófalu és környezete 11. Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta 12. Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás 13. Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője 14. Solymászat mint élő emberi örökség 15. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai 16. Karcagi birkapörkölt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!