Gazdaság

2015.05.06. 17:18

Quaestor: kezdődik a kártalanítás

Szerdán elkezdődött a Quaestor-kötvényesek kárrendezési kérelmének befogadása. A dokumentumot a kijelölt kormányablakokban is le lehet adni - Fejér megyében két helyen.

feol-duol

A kártérítésben országosan mintegy 32 ezer ember érintett akár fiktív, akár valós kötvény van követelésük mögött.

A visszaélés, a jegybank szerint, úgy történhetett, hogy a befektetési szolgáltató a kötvényvásárlási céllal nála befektetőknek nagy összegben hamis igazolást állíthatott ki, s a valóságban nem hozta létre a kötvényt, így azt se lejegyezni, se adás-vétel útján megszerezni nem lehetett . A parlament által a közelmúltban elfogadott törvény alapján azonban ez nem is lényeges: a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja 30 millió forintig mindenkit kárpótol, azokat is, akik a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott - akár nem valós - kötvényekből vásároltak.

Az MNB tájékoztatása alapján a túljegyzésnél a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. azt a látszatot keltette, mintha az emberek a pénzükért cserébe értékpapírt (Quaestor-kötvényt) helyeztek volna el a nála megnyitott értékpapírszámlán, ugyanakkor cég a valóságban csak átvette a pénzt, de valós értékpapírt nem adott cserébe.

A Befektető-védelmi Alap (Beva) azt közölte, a kérelmeket június 5-ig lehet benyújtani, s ez a határidő jogvesztő: aki ezt követően adja be, biztosan bukta a pénzét. A szükséges formanyomtatvány az alap honlapjáról letölthető vagy a kijelölt kormányablakokban átvehető. A kitöltött dokumentumot a kormányablakoknál lehet benyújtani, vagy postai úton kell a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának (1476 Budapest, Pf. 800) elküldeni.

A QKKA a kártérítéshez szükséges forrásokat kötvénykibocsátással és hitelfelvétellel biztosítja, s az alap a Beva tagjaitól előleget is igényelhet, visszafizetési kötelezettséggel. Vagyis a befizető befektetési szolgáltatók a kárrendezés után részesülnek a megmaradt Quaestor-vagyonból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!