Jót tett az idegenforgalomnak

2023.08.12. 17:00

Az idei FEZEN igazi turistamágnes volt Székesfehérváron

A FEZEN az idei évben is „turistamágnes” volt. Székesfehérvárra az idei fesztivál idején közel kétezer szállóvendég érkezett – tudta meg a feol.hu.

S. Töttő Rita

Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

A FEZEN Fesztivált ezen a nyáron július 26-a és 29-e között rendezték meg Székesfehérváron, ahol ebben a pár napban igencsak nagy forgalmat bonyolított a turisztikai szakma. A Magyar Turisztikai Ügynökség a feol.hu kérdésére elmondta:  a fesztiválnak otthont adó vármegyeszékhelyen több mint 1,8 ezer vendég 4,3 ezer éjszakát töltött el a fesztivál ideje alatt.

Székesfehérváron a vendégek 85 százaléka, a vendégéjszakák 89 százaléka magyarokhoz volt köthető ebben az időszakan. Egy-egy ilyen rendezvény turistamágnes szerepét jól mutatja, hogy a fesztivál időszakában a vendégszám 7 százalékkal, a vendégéjszakák száma 16 százalékkal volt magasabb a városban, mint a megelőző előző hét azonos időszakában – mutatott rá az ügynökség.

A tavalyi fesztivál időszakában Székesfehérváron mért vendégszámot 51 százalékkal, míg a tavalyi vendégéjszaka-forgalmat 59 százalékkal haladták meg az idei FEZEN időszakának mutatói, azaz előbbi esetében másfélszeresére, utóbbi esetében több mint másfélszeresére nőtt a forgalom.

Az 1,6 ezres belföldi vendégszám a másfélszeresére bővült 2022-höz viszonyítva, illetve 41 százalékkal volt magasabb a fesztivált megelőző héthez képest. A hazai vendégek által a fesztivál időszakában töltött 3,8 ezer éjszaka 72 százalékos növekedést jelent 2022-höz, illetve 37 százalékos emelkedést a fesztivált megelőző héthez képest. Vagyis egyértelmű: a fesztivál jót tett a fehérvári idegenforgalomnak.

A FEZEN közönsége azonban persze nem feltétlenül csak a fiatalabb generációból kerül ki – derült ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) feolnak küldött adataiból: a fesztivál időszakában ugyanis a városban éjszakázó belföldi vendégek közel negyedét (24 százalékát) tették ki a 45 és 54 év közöttiek, míg 23 százaléka 25-34 év közötti, 22 százaléka pedig 35 és 44 év közötti volt. Még inkább elmondható volt ez a fesztivál idején a városban vendégeskedő külföldiek esetében: 30 százalékuk volt a 45 és 54 év közötti, míg 21 százalékuk a 35 és 44 év közötti, 15-15 százalékuk pedig a 25-34 éves, illetve a 55-64 éves korosztályhoz tartozott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában