Vesszővel verték el

2018.05.26. 10:30

Elmaradt a borral locsolás Enyingen, nem volt kegyes az időjárás

Az időjárás és a termények mennyisége, minősége – nem titok – szorosan összefügg egymással. Szent Orbán napját a hagyományoknak megfelelően ünnepelték Enyingen.

Szanyi-Nagy Judit

A hagyományoknak megfelelően megvesszőzték a szobrot

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

– A tavaszi, májusi fagyosszentek utolsó napjait éljük. A május 25-ei, Szent Orbán után elnevezett napon még fordulhat olyan hidegre az idő, hogy az kárt tegyen az éppen virágzó szőlőben, s így a bor minőségében is – mondja Pallag Mihály, az Enyingi Borkedvelők Rendje elnök-nagymestere, aki azt is hozzáteszi: az idei szezont és a mostani időjárást tekintve nem volt kegyes hozzánk a szőlőművesek védőszentje, ezért a neki emléket állító szobrot a hagyományoknak megfelelően megvesszőztük. Nem mellesleg az öreghegyi Szent Orbán-szobornál immár harmadjára rendeztek ünnepséget a rend tagjai, miután 2015-ben a déli kapu bejáratánál közösségi összefogással elkészítették az emlékművet.

A hagyományoknak megfelelően megvesszőzték a szobrot
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A megemlékezőkhöz csatlakoztak más, megyei és megyén túli borrendek is; a katolikus egyháztól Kallós Péter plébános tartott szabadtéri litániát, a református egyházat képviselve pedig Iván Géza lelkész tartott igemagyarázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában