az ezeréves falu

2018.09.30. 20:00

Mostanában új iskoláról és tornateremről álmodnak Úrhidán

A település már Géza fejedelem idejében földvárral rendelkezett, és a Balaton irányába elhúzódó várrendszer központjaként a Fehérvárt Veszprémmel összekötő fejedelmi út védelmét szolgálta. Az a királyi oklevél, amelyben először említették a helység nevét, 1009-ben íródott.

V. Varga József

Nagy István agrárminiszternek (j) Bognár József mutatta be a falut Fotó: Müller Szandra

Kedvező fekvés és nyugalom

Úrhida a Sárvízre épített fejedelmi hídra utal: Úr hídja – elevenítettük föl a históriát Bognár József polgármesterrel. Nevének első írásos említésére abban az 1009-ben íródott, majd 1257-ben átírt oklevélben bukkanunk, melyben Szent István királyunk az Úrhida kerületében fekvő Fülét a veszprémi püspökségnek adományozta. A török időkig több oklevélben is olvashatunk Úrhidáról, de Székesfehérvár elestével egyidejűleg a település is elnéptelenedett. A 18. században a terület akkori birtokosa, Farády Vörös Zsigmond különféle kedvezményekkel ösztönözte a fehérvári polgárokat, hogy telepítsenek szőlőt a területen. Kezdetben csak dolgozni jártak a birtokaikra, majd a század végétől letelepedtek, és lassan-lassan újra benépesült a helység.

Az úrhidai vár a Sárvíz átkelőhely őrzésére szolgált egykor

A lakosság a mezőgazdaságból élt, és a 20. század elejétől már Fehérvár éléskamrájaként emlegették a falut. Az a híres úrhidai kacsafertály még gőzölgött, amikor kibontották a piacon – Jánosiné Ilonka néni még emlékszik azokra az időkre. Úrhida vonzereje vélhetően kedvező fekvésében és környezeti adottságaiban rejlik, mely fontos tényező a letelepedni vágyók körében – hangsúlyozta az elöljáró. A lakosságszám dinamikusan nőtt: 1970-ben 1135-en éltek a faluban, 2004-ben 1754-en, a 2018-as friss adat pedig 2579 lelket jelez. A növekedés örömteli, de egyben kihívást és felelősséget is jelent a településvezetés számára. Az elmúlt évek fejlesztései kedvező irányba mutatnak. Egészségházuk új, gyermekorvos is dolgozik náluk, önálló a védőnői körzetük. Felújították és kibővítették az óvodát, most avatták a bölcsődét. Utakat aszfaltoztak, járdákat építettek, közparkok, játszóterek készültek. Az infrastrukturális beruházások mellett a képviselő-testület 2016-tól külön is ösztönzi és elismeri a gyermekvállalást.

Nagy István agrárminiszternek (j) Bognár József mutatta be a falut
Fotó: Müller Szandra

Minden gyermek, illetve családja számára 50 ezer forint születési támogatást biztosítanak. A faluban 1854 óta működik iskola – mostanában új iskoláról és tornateremről álmodnak. Bognár József polgármester erről is szót ejtett, amikor nemrégiben az agrárminisztert kalauzolta Úrhidán. Nagy István megismerkedett a településsel, tájékozódott az elmúlt évek intézményi fejlesztéseiről, és az iskolába is ellátogatott. Új remény született? Úrhida belterülete a szomszédos települések külterületével határos, át kell gondolniuk rendezési tervüket, mert a tovább fejlődésről nem akarnak lemondani. Az augusztusi falunapok egyik vezető programjává nőtte ki magát a megyében is népszerű Csülökfesztivál, idén már a tizenharmadik „bográcstalálkozót” rendezték sorjában. Példa értékű az önkormányzat és a civil szervezetek együttműködése, a közös tenni akarás, a „kerekasztal”, a friss párbeszéd jelentős hatással van a társadalmi viszonyok és a kulturális élet alakulására. Barátságos, őszinte, otthonos a légkör: itt még köszönnek egymásnak az emberek! – jegyezte meg egyik kiállításán a faluban élő és alkotó Miklós János szobrász-keramikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában