Láss, hogy ők is láthassanak!

2024.03.06. 20:00

Sárbogárdra érkezett a sorozat (galéria)

A Magyar Látszerész Szövetség indította az országos kezdeményezést, gyermekotthonokban és a nevelőszülős hálózatban élő gyerekek látásellenőrzése céljából. A rendezvényre már jóval a kezdés előtt érkeztek a gyermekek és a kísérőik, akik izgatottan várták a programot és a vizsgálatokat.

Bokányi Zsolt

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szervezők közül elsőként Iváncsics Zsoltot, a „Láss, hogy ők is láthassanak” program ötletgazdáját szólítottuk meg, aki készségesen és örömmel válaszolt kérdéseinkre, miközben a gyermekeket már szakemberek vizsgálták.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Honnan jött a gondolat, hogy létrehozzák ezt a szép rendezvényt? 

Több mint három éve, nagyon kedves barátommal, Pali Róberttel Vonyarcvashegy polgármesterével beszélgettünk, aki az optikus és látszerész szakmában tevékenykedett korábban, én pedig – ahogy sokan szólítanak a magyar Forrest Gump – 15 éve az állami gondozott gyermekeknek próbálok segíteni különböző rendezvények formájában. Szóval a beszélgetés után, összekötöttem a két témát és szinte pillanatok alatt megszületett az elképzelés, amiben gyermekotthonban vagy nevelőszülős házakban élő gyermekeknek szervezünk látásvizsgálattal egybekötött szűrő programokat szerte az országban, és a vizsgálat után rövid idővel akár, térítés mentesen hozzájuthatnak egy szemüveghez ami nagyban javíthatja az életminőségüket! 

Van annak különös oka, hogy éppen az otthonokban élő gyerekeknek próbáltok segíteni? 

Természetesen! Ahogy az előbb is említettem hosszú ideje az állami gondozásban élő gyermekek megsegítésére tettem fel az életem nagy részét. Meggyőződésem, és hiszem, hogy minden gyereknek joga van gyereknek lenni, bármelyen formában és bárhol is él. A gyerekek nem maguktól kerültek otthonokba, és úgy hiszem nekünk, civileknek, vállalkozóknak, vagy optikusoknak , ha van lehetőségünk lélekemelő dolog ha segíthetünk! Nem kérünk és várunk semmit, egyszerűen boldogok vagyunk, ha láthatjuk a gyerekek mosolyát, örömét, és egészségét! Mondta el a rendezvény ötletgazdája. 

  Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Sikerült továbbá megszólítanunk Leányfalvi Tamás kuratóriumi elnököt is, aki szintén jelen volt a programon. 

Egészen pontosan mire készülnek a mai nap folyamán, itt Sárbogárdon?

Célunk, vagy küldetésünk, hogy eljussunk a gyermekotthonokba és az ott élő gyermekek látását, ha szükséges tudjuk javítani. Ma a sárbogárdi otthon gyermekeit hívtuk szűrővizsgálatokra. Őket készülünk, nagyon komoly eszközök és szakemberek segítségével megvizsgálni a helyi optika segítségével és támogatásával. 32 gyermeket várunk a mai napon. Két vonalon fut majd a program, elsőként egy korrekciós szűrést végzünk, amennyiben pedig szükséges, optikus szakemberek bevonásával a gyermekek kiválaszthatják a nekik tetsző szemüvegeket, amit elkészítünk és eljuttatunk hozzájuk. 

Hogyan fogadta a szakma ezt a nemes kezdeményezést? 

A szakma és a mindenki akit az ügyben megkerestünk, legyen az kormányzati, civil vagy optikusok által képviselt terület segítő akarattal fordult az ügy felé, és azt hiszem ennek az összefogásnak köszönhető, hogy ma itt lehetünk, és egy méltán sikeres sorozatról beszélhetünk! 

Hol folytatódik a program a jövőben?

Sűrítjük a programokat, a mai alkalmat követően Miskolcon, Debrecenben, Nagykanizsán és az idei éveben még Budapesten is szeretnénk szűrőnapokat tartani.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A programon részt vett Varga Gábor országgyűlési képviselő is, aki szintén fontosnak érezte, hogy jelen legyen a rendezvényen!

Láttam, hogy komolyan és hosszasan beszélgetett a rendezvény szervezőivel. Miért érezte fontosnak hogy jelenlétével támogassa a programot? 

Igen, jó volt látni és megismerni ilyen formában is a részleteket, és látni a sok mosolygós gyermeket akik talán éppen ennek a vizsgálatnak köszönhetően kapnak új lehetőséget a minőségi életre. Ha van olyan ember, aki ezt az egészet megszervezi, elhozza hozzánk, akkor azt gondolom nekem pedig az a dolgom, hogy itt legyek, és megpróbáljak az ügy mellett kiállni és megköszönni a szervezők és támogatók munkáját! Válaszolt kérdésünkre a képviselő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában