Frissen Fejérből

2024.04.20. 16:45

Önkéntestoborzó napot tartott a HEROSZ Fehérvári Állatmenhely (galéria)

Állatbarátok érkeztek szombaton a HEROSZ Fehérvári Állatotthonba, hogy leendő önkéntesként kivegyék részüket a kutyák, macskák körüli teendőkből, ezzel is nagyon sokat segítve a menhelynek, de elsősorban az állatoknak. Takarítottak, kertészkedtek, és közösen kutyát sétáltattak.

Gombor Lili

Önkéntesek sétáltatták meg a menhely kutyáit

Fotó: Gombor Lili/FMH

Izgatott csaholás, csillogó szempárok, gyerekzsivaj. Önkéntestoborzó napot tartott a a HEROSZ Fehérvári Állatmenhely, ahol jelenleg száz kutya vár örökbefogadóra, de átmeneti otthonra lelt itt jó néhány macska is, sőt, még madarak is.

– Idén ez az első toborzónapunk, tavaly is volt kettő, legközelebbi ilyen alkalmunkat őszre tervezzük. Vannak régi önkénteseink, ők segítenek ilyenkor az újonnan csatlakozóknak, akik ma a cicaóvoda és a macskaház takarításával kezdték a napot, míg mások a kölyökóvodából kihozták a kölyköket, foglalkoztak velük, s addig egy másik csapat kitakarította a helyüket. Voltak, akik pórázokat szortíroztak a későbbi közös kutyasétáltatásra. Minden szombaton az önkéntesek csoportokban viszik ki a kutyákat sétálni, ma voltak kint a kölyök kutyák is, a csoportos kennelek is – mondta Krepsz Gyöngyi telepvezető, zoológus, aki arra is kitért, hogy voltak, akik a környezet rendbetételében segédkeztek, kertészkedtek. A menhely területén nagyon sok a fa, a zöld terület, ezzel is igyekeznek komfortosabb környezetet biztosítani az állatoknak, azonban ezt a területet rendben is kell tartani. Ezért aki a kerti teendőkbe kapcsolódna be szívesen, az is bátran jelentkezhet önkéntes segítőnek.

A mai toborzónapon húsz-harminc ember fordult meg, köztük nyolc-tíz gyerek is volt, akik főleg a cicákkal és a kölyök kutyákkal foglalkoztak. – A kutyáknak is nagyon fontos, hogy találkozzanak gyerekekkel. Az örökbefogadók gyakran kérdezik, hogy a kiválasztott kutya kijön-e gyerekkel – fűzte hozzá a telepvezető.

A menhely a toborzónaptól függetlenül is továbbra is szívesen lát önkénteseket, akik akár kutyasétáltatásból, akár kertészkedésből vagy egy kis macskagondozásból szeretnék kivenni a részüket.

Aki pedig kutyát, macskát szeretne, az mindenképpen nézzen előbb körül a menhelyen, mielőtt fajtatiszta állatot vásárol súlyos összegekért. A menhely munkatársai segítenek kiválasztani az egyéni preferenciáknak megfelelő állatot, mely során a legfontosabb szempont, hogy mind a gazdi, mind az állat számára előnyös legyen egymás társasága. Akad itt kis kutya, közepes testű kutya, de találunk kuvasz méretűt is. Vannak köztük igazi energiabombák, míg mások inkább visszahúzódóbbak, halkabb természetűek. A menhelyről az állatok már ivartalanítva és pórázra szoktatva kerülnek ki. Az izgatott csaholás, és egy simogatásért járó hálás szempár örökre rabul ejti az ember szívét, ezért ha nem is tervezünk kutyát, cicát hazavinni, azzal is sokat teszünk értük, ha kimegyünk és megsétáltatjuk őket, játszunk, foglalkozunk velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában