Hétvége

2014.10.17. 14:05

Egy középiskolai matematikatanárnak elege lett a tankönyv hibáiból, ezért kijavította

Döbbenetes élménynek nevezte az idei 9-es matematika tankönyvvel való találkozását az egyik vezető portálnak küldött levelében egy székesfehérvári matematikatanár.

Kocsis Noémi

A középiskolában tanító szakember eléggé felhúzta magát a kötelezően választható könyvön, ezért egyrészt elkezdte aláhúzni és kijavítani benne a tárgyi tévedéseket (nem kevesebb két tucatot talált), másrészt megkérte diákjait, semmiképpen se a kötetből tanulják az anyagot. A Bugát szakközép tanára, Mányoki Zsolt amúgy is vallja, tankönyvből nem lehet matematikát tanulni. A fehérvári matektanár hírportálnak küldött levele rengeteg hozzászólást generált, bár lavinát nem indított el: levele nyomán a hírportál megkeresésére az oktatási tárca illetékese magyarázkodásba fogott, a kötet pedig hibás maradt.

Zsolt középiskolában, főiskolán és felnőttoktatásban egyaránt tanított már, illetve tanít most is. Hozzá fűződik az Ementor nevű internetes oldal, amelyet a gyerekeknek hozott létre hét éve. Itt matematikatanulást elősegítő feladatokat közöl, megoldókulccsal, felvételikhez is. Kompetenciamérések előtt, minden év májusában a magyar általános iskolák mintegy fele használja az oldalon közölt feladatsort, gyakorlásképpen. Azon is változtatni szeretne, hogy míg alsóban még minden érdekli a gyerekeket, így a matematika is, felső tagozatban már az utált tantárgyak között első helyen szerepel. Zsolt a történészi pályát módosította a matematikára és informatikára, de még az ELTE-ről kikerülve is tagadta, hogy valaha tanítani fog, s erre rásegített az is, hogy felmenői között legalább tíz pedagógus volt. A Kodolányi Főiskola informatika óraadójaként kapott osztályt, onnantól nem volt megállás, bizony, tanár lett ő is.

A kijavított tankönyvvel. A Bugát szakközép pedagógusa inkább a személyes tanításra koncentrál (Fotó: Molnár Artúr)

- Fontos kellene legyen a játékosság, a matematikaoktatásban is - mondja határozottan a negyvenes évei elején járó Mányoki Zsolt. Ha azt kérdezem, hogy milyen lehetséges sorrendekbe állíthatom a kocsmában söröző embereket, ha ennyi kopasz, ennyi piros pólós, meg ennyi farmeros van köztük, akkor az utolsó padban heverésző tizedikes srác is fel fogja kapni a fejét. A cél, hogy jó élmény maradjon a matematikaóra. A felnőttoktatásban gyakran elborzadva néznek rám a diákok , hogy lehet élvezni a matematikát? Aztán az óra végén odajönnek és megköszönik. Imádom a gyerekeket, de felnőtteket oktatni, esti gimnáziumban matekot tanítani kifejezetten hálás feladat.

A lelkes matektanár hobbija szülőfalujához, Hantoshoz kötődik, annak helytörténetét kutatja, s persze a Mányoki-família családfájának felállítása sem maradhat ki. S mivel ezzel a névvel sokan éltek, bőven van ki számlálni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!