Hétvége

2015.11.27. 17:21

Tóth Mátyás: karácsonyi turné az Egyesült Királyságban

A Szerencsés véletlen vagy a sors akarata? Nem tudni, de Tóth Matyi most benne van a zenei élet sűrűjében és – ha lehet hinni neki – nincs szándékában kikerülni onnét.

Sebestyén Lilla

A huszonnégy éves Tóth Mátyás, másfél esztendeje kezdett komolyabban megismerkedni a nagybőgővel, de már turnézik. Ráadásul nem is akárhol: az Egyesült Királyságban zenél egy négyfős együttes oszlopos tagjaként a Thália Színház művészeit kísérve.

Egy hónap külföldön: Tóth Mátyás belecsöppent a sűrűjébe!

– A csapatba teljesen véletlenül kerültem be. A turné előtt másfél héttel hívott fel az egyik tanárom, hogy érdeklődtek tőle, tud-e egy nagybőgőst, és rám gondolt. Eredetileg a Kodolányi János Főiskola Jazz-tanszakáról – ahová én is járok – egy basszusgitáros lány ment volna, de az angol rendező két héttel a repülőút előtt szólt a zenekar dobosának – aki a magyar zenészekért felel –, hogy a színészek Frank Sinatrát, Nat King Cole-t és Bing Crosby-t személyesítik meg, így a basszusgitár nem illik bele a képbe, helyette nagybőgő és szaxofon kell a zongora és a dob mellé – mesél Tóth Mátyás, aki egyébként maga is alapvetően basszusgitáros, nagybőgőzni csak tavaly nyáron kezdett el spontán felindulásból, és mivel ugyanazt a funkciót tölti be a zenekarban, így viszonylag gyorsan tudott – ahogy ő fogalmaz – értelmes dolgokat játszani rajta.

– November 14-e óta vagyunk kint, reggel érkeztünk és aznap már hullafáradtan próbáltunk, ugyanis mindössze három napunk volt a begyakorlásra, Eddig hat városban léptünk fel az angolok földjén, de megyünk Írországba és Skóciába is – mondja el Matyi, akinek lelkesedését még a napi nyolc-tíz óra utazás sem rombolja le. Meséli, olyan karácsonyi swing zenét játszanak, amelynek Angliában nagy hagyománya van. Előadásaikon felcsendül a Holiday Inn, a Zat You Santa Claus, a Mrs Santa Claus, és a A House With Love In It is, vagyis a tradícionális karácsonyi nóták.

– A fellépések hangulata nagyon különböző: Az egyik városban hangosan éneklik az egész műsort míg a másikban csak csöndesen figyelnek - magyarázza a fiatal zenész, akinek nagyon hiányzik a családja és a párja. Mint mondja, ők azok, akik teljes erőbedobással támogatják. – Persze, nem elég az ösztönzés, kell ehhez a szakmához egy komoly elhivatottság is. Sokan azt gondolják hogy a zene amolyan hobbi, de akik mögé látnak tudják, hogy az igazán jó zene folyamatos, napi több óra gyakorlás eredménye – magyarázza Matyi, aki december 24-én tér haza a karácsonyi turnéról, családja szerető körébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!