Hírek

2013.09.12. 15:29

Érték és a hungarikum

A hungarikumokról és helyi értékekről, a jogszabályi környezetről rendeztek szakmai napot Úrhidán.

Tribolt Lajos

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról tavaly tavasszal született törvény. Most Úrhidán rendeztek szakmai napot a témakörről. Bognár József polgármester megnyitójában elmondta, hogy náluk a templom távoli sziluettje, a Márton nap, a csülök fesztivál helyi értéknek számít. Náluk a sok betelepülő miatt is fontos, hogy legyenek helyi, azonosulási pontot jelentő értékek. Máhr Zoltán, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodájának koordinátora elmondta, hogy szervezetüknek az értéktárak, a hungarikum klubok létrehozásának segítése is a feladatuk.


Hoffner Tibor és a szakmai nap többi résztvevője Úrhidán (Fotó: Tósoki Attila)





Horváth Zsolt Veszprém megyei országgyűlési képviselő, a törvény egyik megalkotója elmondta, hogy szeretnének – nem kötelező jelleggel – települési értéktárat, megyeit és tájegységit, lesznek ágazatiak és határon túliak. A megyei értéktár bizottság a helyiekből javasoltak közül kiválasztja azokat, amelyeket a megyei értéktárba szeretne látni. Ők viszont a magyar értéktárba javasolhatnak. A piramis csúcsán, a hungarikumok vannak, amelyek egy része adott, hiszen nem kell bizonyítani, hogy a táncház mozgalom, a pálinka, a Hortobágy _ és még sorolni lehetne _ idetartozik. Előadást tartott a megyei értéktár bizottság három tagja is, Juhász Zsófia, Demeter Zsófia és Lukács László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!