Hírek

2015.02.11. 19:10

Két szívátültetés után Koncz Antal úgy érzi, nem maradt ereje a csapásokkal szemben

Székesfehérvár – Sokunk barátja, ismeretlenül is többeknek példaképe Koncz Antal, aki kitartásával bebizonyította: soha nem szabad feladni a reményt. A két szívátültetésen átesett férfi ismét nehéz helyzetbe került.

Tihanyi Tamás

Az országban másodikként kapott új szívet Koncz Antal 1992. január 19-én. Kemény küzdelem volt, de nagyszerűen viselte a megpróbáltatásokat. Teljes életet élt, sportolt, dolgozott, ám aztán az új szív elfáradt. Újabb transzplantáció következett, és ismét talpraállt. De mintha valami megtört volna benne a közelmúltban.

A második nehéz operációra, szívátültetésre 2013. április 9-én került sor. Hét hónapot töltött kórházban: amikor utána találkoztunk, azt mondta, azért volt számára nehezebb a második műtét, mert már pontosan tudta, mi vár rá. Akkor azt írtam róla, újabb fejezet kezdődött el életének regényében, amelynek nem csak szereplője, de hőse is. Így éreztem. De tegnap azt láttam, végtelenül csalódott, és mintha tompább lenne a fény a szemében, haloványabb a tűz, amit mindig annyira csodáltam.

- Szeptember 29-én barátom vezette az autómat, Budapestre mentünk vizsgálatra - idézte fel az őszi napot. - Hazafelé jöttünk, és Zámolynál utolért bennünket egy kamion. Előttünk haladt egy Opel, kitette az irányjelzőt, és jobbra fordult. A barátom ezt látva fékezett, de a kamion nem tudott megállni: hatalmas csattanást hallottunk, és ötven métert tolt minket a kamion, amibe aztán hátulról még egy autó beleszaladt.

Koncz Antal elvesztette az autóját és sürgős segítségre szorul
Fotó: Lovász Lilla

Bajuk nem esett, de a kocsi, Koncz Antal Suzukija totálkáros lett. Ezzel megkezdődött a kanosszája, amely bizonyára sokaknak lehet ismerős, de számára sajnos egyben életveszélyes is.

- A baleset katasztrofális helyzetbe hozott minket, azóta nincs autónk, márpedig nem várhatom el senkitől, hogy állandó készenlétben legyen. Vonaton és buszon fertőzésveszély miatt nem utazhatok, de erőm sincs hozzá.

Az autót 2006-ban vették használtan, mára forintosított svájci frankos hitelből. A baleset előtt 1 millió 800 ezer forint volt a tartozás, a biztosító ebből 900 ezret fizetett ki, a többit törleszteni kell kocsi nélkül is. Hiába mondta Antal egyik barátja, hogy meg tudná javítani az autót úgy, hogy azt használni lehessen, a bank ezt a megoldást elvetette.

- Kegyetlen nagy szükségem lenne egy biztonságos autóra, hiszen ha bármi gond van a szívemmel, akkor az életem múlhat minden percen - rögzítette ismét a mindannyiunk által ismert tényt az eddig örök optimizmusáról ismert fehérvári férfi. Aki elmondta: értesítette egy autókereskedő, hogy 200 ezer forint előleggel már tudna adni egy Suzukit, a többit törleszthetné, de ennyit sem bír ki a családi költségvetés. És nem csak ez az egyetlen csapás.

- Járni is alig tudok, ezért beadtam a kérvényt, hogy mozgáskorlátozottnak nyilvánítsanak, és megkapjam a támogatást, de elutasítottak. Fellebbeztem, hiszen kétszeres szív transzplantáció után egyéni életvitelre képtelen vagyok, önkiszolgálási képességem is hiányos. Tizennégy fajta gyógyszert szedek.

Azt tanácsolták, hogy színészkedjen a vizsgálaton.

- Nem voltam hajlandó. Ha valakinek, nekem nem kell színészkedni. Nem a szívemmel van baj, idegileg kezdek elfáradni. De vannak testi tünetek is bőven. Befejeztem. Amíg élek, én nem adok be többé semmilyen papírt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!