Hírek

2017.07.06. 19:16

Decemberben Seuso-kiállítás

Megerősített rendőri, rendészeti és biztonsági szolgálat van a nyári időszakban a Balaton egész térségében - válaszolta lapunknak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lapunk a minisztertől a Seuso-kincsek további régészeti kutatásaival kapcsolatos tervekről is érdeklődött.

Lázár János a csütörtöki sajtótájékoztatóján válaszolt arra a kérdésünkre, hogy bár a Magyar Nemzeti Múzeum felvette a 2017-es régészeti tervei közé a Seuso-kincsek 1976-os vélelmezett megtalálási helyének kutatását, a tavaszra prognosztizált archeológiai munkálatok eddig elmaradtak, várható-e még idén újabb erre vonatkozó régészeti kutatás Fejér megyében? Az Emmi és a Nemzeti Múzeum tájékoztatása alapján a Miniszterelnöki Sajtóirodától kapott válasz szerint a Seuso-kutatási projekt legfontosabb célkitűzése a Nemzeti Múzeumban őrzött Seuso-műtárgyak komplex tudományos feldolgozása. Ezen belül végzik a tárgyak dokumentálását, folynak az archaeometriai vizsgálatok a lelőhely azonosítására és a tárgyak anyagi jellemzőinek meghatározására, vizsgálják a kincs történeti, társadalmi és ikonográfiai, valamint művészettörténeti kontextusait, miközben folytatódnak a régészeti kutatások is, de foglalkoznak a kincs modernkori történetének feltárásával is. A szükséges feltárásokra a program belső üzemezésétől függően, a régészeti szakmunkára alkalmas időjárás, valamint az érintett földterületek tulajdonosainak hozzájárulása esetén kerül majd sor. A kutatási program egyik jelentős állomásaként idén decemberben az eddig feldolgozott Seuso-kincs felbecsülhetetlen értékű darabjait - vélhetően a Nemzeti Múzeumban - kiállításon mutatják be.

A többoldalú, kiemelt kutatási programot Török László akadémikus koordinálja, a Magyar Nemzeti és a Szépművészeti Múzeum, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földtani és Geokémiai Intézete között kötött együttműködési megállapodás keretében.

Megerősített rendőri, rendészeti és biztonsági szolgálat van a nyári időszakban a Balaton egész térségében. Pintér Sándor belügyminiszter a kormányfőtől külön feladatokat kapott a kiemelt turisztikai szezon biztonságának és közlekedési rendjének garantálására - válaszolta lapunknak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, akit az M7-es autópályán immár naponta történő súlyos autóbalesetek megelőzésére teendő intézkedésekről is megkérdeztünk a tegnapi Kormányinfón.

 

Kérdésünkre elmondta: az M7-esen a technikai körülmények megváltoztatására rövid távon nincs mód, csak a forgalmi rend és a közlekedési szabályok szigorú betartatásával lehet a baleseteket megelőzni. Ezen a nyáron - tekintettel a Vizes Vb balatonfüredi helyszínére is - a rendőri szervek fokozott ellenőrzéssel, szükség esetén sebességkorlátozással segítik majd a biztonságos közlekedést az autópályákon utazók számára.

 

Középtávon pedig a kormány tervezi a turista- és az áruforgalomban fokozottan érintett három autópálya, az M7-es, az M1 és az M5 háromsávossá tételét. Az M7-est legalább a Balaton vonalában, az M1-est teljes hosszában, mindkét irányban érdemes bővíteni, ezek lesznek a következő kormányzati ciklus legnagyobb autópálya-beruházásai - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!