Hírek

2015.05.31. 18:21

Felújították Gömbös Gyula egykori vadászházát

Királyszállás - Szombaton avatták föl Gömbös Gyula mostanra felújított egykori vadászkastélyát. Az egykori kis kolónia területét néhai Cser Béla ébresztette fel Csipkerózsika álmából.

B. Kiss László

A természetjárók, a Tési-fennsík barlangászai, na meg a megszállott medvehagymagyűjtők előtt nem ismeretlen Királyszállás neve. A terület közigazgatásilag ugyan az onnan tíz kilométerre fekvő Isztimérhez tartozik, de közúton Fehérvár és Várpalota érintésével csak 35 kilométer megtétele után érhető el. E helyen áll Gömbös Gyula, a két világháború közti miniszter egykori vadászkastélya, melyet valamikor 11 ház övezett, és úgy hallottuk még bolt és iskola is volt itt. Az erdő övezte kis kolónia azonban idővel elnéptelenedett, s pusztulásnak indult a kúria is. A fehérvári Cser Béla és felesége nagyjából egy évtizede vásárolta meg a négy hektáros területet, és szorgos munkával az elvadult dzsungelből valóságos kis paradicsomot varázsolt. A tulajdonosok idegenforgalmi célra hasznosították Királyszállást.

A felújított vadászkastélyt szombaton bárki megtekinthette. Fotó: a szerző

A 1930-as évekbeli miniszterelnök vadászkastélyát mostanra újították fel teljesen. Eredetileg mint arról lapunk szeptemberben hírt adott drogambulanciát kívántak létesíteni a világtól elzárt helyen fekvő épületben, ám ez a terv meghiúsult.

Cser Béla nem érhette meg, hogy álma teljes egészében valóra váljon, tavaly februárban hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt. Hamvai Királyszálláson leltek végső nyugvóhelyet, szombaton pedig egy őt idéző emlékkövet is fölavattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!