Hírek

2014.07.30. 11:30

Fezen 2014 (folyamatosan frissítve)

Az öreg gőzös már pöfög, idén már 18. alkalommal.

Debreceni Dávid

Július 30: 13.04 - Lassan az első fesztiválozók is érkeznek

Van köztük rocker, cowboy, és még sok színes ember. Csoportosan vagy egyedül, de egy valami nem volt kérdés. Szórakozni, bulizni jönnek...

Július 30: 14:08 - Kapitány, kapitányom

Az elsők közt sikerült mikrofon végre kapni két nem mindennapi ifjút . A két fiú egyszerű laza ruhában, hajós kapitányt idéző sapkával a fejükön várták a fesztivál kezdetét. Nemeskéri Zsombor és Hoffman Gergő egészen Győrből érkezett,  ez az első fesztiváluk . Az ifjak mind a négy napra érkeztek, a ha idejük és erejük engedi igyekeznek minden koncerten ott lenni.

Július 30: 18:44 - Zajos siker

A nyitó Leander Rising koncert megadta az alap hangot, és a hangulatot is magasra tette. A zenekar tagjai egytől egyig kiváló zenészek. Így  a színvonalas koncert nem volt kérdés. Az atmoszféra a magával ragadó hangulat vagy netán a színtiszta zene ami ilyen meghatározó volt?  Nem tudni. Egy valami biztos. A Leander Rising dacolva meleggel és a korai időpont ellenére méltó nyitánya volt a fesztiválnak.

Július 31: 15:04 - Játék az élet

Tartja a mondás. Nos a Fezenen erről is gondoskodnak a szervezők. Két koncert között ha épp az ember nem az étvágyát csillapítja, vagy megszomjazik egy sörre, akkor lehetősége van az Xbox által biztosított kontrollereken, vagy kinket rendszereken a felgyülemelett adrenalin levezetésére. Jó tanács a játék heve elő hozza a harci ideget. Csak nyugodtan!

Július 31: 16:44 - Finn istennő

Kígyózó sorok között, a színpadon dobpróba. Elsőre nem értettük mire ez a hosszú sor. Tán neghozta az Xbox a fiatalok kedvét. Körbe kérdezve fény derült a dologra. Tarja Turunen dedikált. Egy pici probléma volt. A szervezők mindent megtettek hősies módon küzdöttek az idővel. De 20 perc az 20 perc. Így már eljőve egy kérdés maradt. A többi türelmes emberrel mi lesz? Alternatív megoldás kezdődik a Wisdom.

Július 31: 18:35 - Metálból rímfaragás

A Wisdom fő színpadon való fellépése erős energikus volt és meglepő módon hosszan kitartó energia áramlott a színpadon. Hátrébb sétálva a Slam poetry képviselői a pörgős szájú Hősök lépett fel. Pár sor ember jó hangosítás, és nem utolsó sorban a szavak sokasága. Nemzeti Hősök? Döntse el ki maga.

Július 31: 20:11 - Dübörög a Fezen

A nagyszínpad ténylegesen beindult Tarja próbája után azt hittem a Wisdom fogja a legnagyobb hangvételű, legintenzivebb zenét játszani. Elhibázott gondolat volt. A német metál zene  és a Distruction igazán beinditotta a színpad zenéjét. Közelről láthatjuk távolról pedig remekül hallható. Várjuk Tarja Turunent.

Július 31: 21:11 - Kezeket a magasba

Itt az est. Koncert koncert hátán. Az Irie Maffia hamisítatlan reggae hangulatot csempészett, a párás esti levegőbe. A nagyszínpad előtt a tömeg egyként bulizik és lazít Tarja Turunen finn énekesnő csodás koncertjére. Az igényes zene és a kultúra találkozása egy igazi folk hangulatú estét fest a közönség elé. Jó estét kívánok!

 

Augusztus 01: 14:26 - Fazonok a Fezenen

Délután még csak sétálva andalognak a legények és a lányok az alap igazság maradt. Lehet akár talpig fehérben Hófehérke vagy a legnagyobb Black metál rajongó a fesztivál látszik rajtuk. Elég ha őszintén az ember a szemükbe néz. Öröm, mámor és egy csepp másnapos érzés ül ki az arcukra. A sátrak árnyékban a gyógy söröket fogyasztva reggeliznek a korán kelők. Délután kettő Fezen harmadik nap. Indulunk

Augusztus 01: 14:35 - Időjárás jelentés

Fehérváron a következő két napban rekkenő hőség várható, hangoztatott volna tegnap is így az időjárás. Mintha az elmúlt napokban nem is lett volna rossz idő. Negyven fok és az ember ennyit is tud kilóban leizzadni. Figyelem jó tanács . A sörcsapot ideje felkészíteni sorozat csapolásra. Nyár Fezen és buli. Csak bírjuk szusszal.

Augusztus 01: 15:39 - Nyolcszázért elviszem!

Mintha a kínai piacon hallgatnék egy társalgást. De rá kell jönnöm a konzol árnyékában, hogy ez még mindig a Fezen. Vicces eset fültanújaként a következőt hallottam. Mindezt egy póló miatt.

- Nyolcszázért elviszem!
- De nekünk erről el kell számolni
- S ha kék akkor vihetem olcsóbban?
-Akkor is ezer! Minden darabbal el kell számolni.
- Akkor tartsd meg ha ilyen vagy!  -  Háborog a részeg pajtás

Na most ha nem a fesztiválon lennék és előttünk ez folyna le, piaci körkép alakulna ki. De hát a Fezen ettől szép ettől  színes. Hűsítő napot.

Augusztus 01: 15:54 - Növekvő meleg = fogyó ruhák!

Séta közben az ember automatikusan forgatja a fejét hátha talál valamit. Valami érdekes figyelem felhívó dolgot.  A  kánikula miatt ezt mostanában a bikiniben lévő lányok képviselik a nap folyamán. Tartja a fesztiválos mondás "Nagyobb hőmérséklet kisebb gátlások."  Férfi szemek Kánaánja. Fezen én így szeretlek.

Augusztus 01: 16:40 - Please don't Cry Baby!

Igazi eredeti hamisítatlan lágy muzsika. Don't Cry Baby, csak élvezd a ritmust. Viszont azt nem gondolta volna az ember, hogy két szám között nem egy korty sör teszi a férfit boldoggá, hanem bájos arája. Ugyanis itt minden megtörténhet. Még az is hogy a koncerten megkérik az ember kezét. Lakodalom van kinézőben. Netán dupla? A Sztupovszky fivérek tudnak meglepetést okozni.

Augusztus 01: 17:40 - Tűzvonalban

A másik fivér. Zúzós metál, forrongó vér. Itt könnyen partnert talál az ember. Nem fontos semmi csak hogy élvezd a zenét. Lehet bármilyen kívülről ha belül a metál fűti itt már rossz ember nem lehet. A csapat meggyőző én már ott hagytam egy darabot a szívemből.

Augusztus 01: 17:48 - Hűséges véradó

A délután folyamán számos emberrel találkozik aki figyel, de olyat fura mód először látok aki vért adott. Vadasi Marcell elmondta, hogy ő mint véradó szívesen segít. Illetve jó tanáccsal látott el és biztatott, hogy aki akar menjen hisz mind a nővérek, mind a szervező lányok roppant közvetlen társaság. Tény egy üde társaságban jobb vért adni nemes célért.

Augusztus 01: 18:41 - Supernem

Hogy ki hova megy?  Remek kérdés de a tömeg most egy irányba tart. Amint hetet üt az óra a három rocker a porondon. A Supernem zenekar kezd a Média Markt sátorban. A metál centrikus nap végén egy kis lazítás jól jön, szuperhősök által. Lesz e belőle Rendőrsztori nem tudhatjuk.

Augusztus 01: 20:25 - Irány a moziba be!

Inkább a színpad elé egy kis kultúrára. A zenekar bemutatja. Magyarázni nem is kell a hangulat ragadós, a csókok édesek. Az ember egy kisebb torna órát lemozog. Nem kell semmit tenni két kiszemelt közé beállva a hangulatra és a szívre hallgatni, a többit az emberek adják hozzá. Rendőrsztori nem lett, s tovább pörög a Fezen.

Augusztus 01: 20:36 - Szünetben.

Ekkor, két koncert között a hangulat változatlan. Oldott és családias. A Fezen közönsége két nap után, egy nagy boldog családra hasonlít. Ismerős, ismeretlen egyre megy. A lényeg, itt van és élvezi a fesztivált. Sok ember számára ez csak buli, de van akinek kemény munka. Viszont egy valami tisztán látszik, kortalan fesztivál. Élvezni ér, sőt elvárt.

Augusztus 01: 20:49 - Arcok, emberek

A Fezenen járva sok emberrel találkoztam. De egy két ember végig is kísérte eddigi utam. Hozzám csapódva, járva, kelve a három nap alatt. Mindketten zenészek, így a jó hangulat és az embertömeg garantált volt. Megyer Gergő és Szabacsi Nándor elmondták a fesztivál hangulata kihozza az ember igazi énjét.

Augusztus 01: 21:28 - Final Countdown

Fél tizenegykor a nagyszínpadon fog fellépni a Europe zenekar. A fesztivál egyik nagy neve. Ennek megvan a jó és rossz oldala. A jó, az emberek nyolcvan százaléka erre a névre a Final Countdownt vágja rá egyből. És itt jön a rossz oldal. Az emberekből itt kifogyhat a tudás. Aki többet tud róluk az már különleges embernek tekinthető. Érdekes koncert lesz...Csak idővel nehogy alább hagyjon az érdeklődés.

Augusztus 02: 14:00 - Jegyeket bérletek

Zakatol a Fezen gőzös. Utolsó állomás, utolsó nap. Emberek jöttek, mentek  de a hangulat maradt. Hamisítatlan fesztivál, gálás zárónappal, avagy a jóból is megárt a sok. A kedves közönség előtt egy sor remek program áll, csak bírjanak dönteni melyik jobbnál jobb koncerten teszik tiszteletük. The Show Must Go On.

Augusztus 02: 14:30 - Születésnapi kívánság

Az ember gyakran szeret álmodozni. A születésnapi torta felett gondolkodni, vajon mit is kívánhatna? Ez most egy kicsit saját. Három éve nem kívánok mást amint eljön az augusztus, minthogy valami különleges és maradandó ajándékot kapjak. Ezt az elmúlt években és most is a Fezen adta meg nekem. Idén húsz évesen ismét  egy felejthetetlen ajándékot kaptam . Fezenre velem!

Augusztus 02: 14:38 - Orosz rulett

Mindezt kivételesen nem hagyományos módon. Pusztán csak sörrel művelve. Ami kell hozzá egy asztal és öt sör. Extrém sport mivel mindezt képesek a delikvensek délután háromkor, negyven fokban művelni. Ez aztán a sport. És kihívás, a vakon kiválasztott sört huzora inni. Apró megjegyzés három darab fél literes pohár után már remeg a kéz..

Augusztus 02: 14:51 - Aprónép

Tartja a mondás nem lehet elég korán kezdeni, nos ez a fesztiválokra is igaz. Koncert, tömeg s nini egy fiatal pár előtt négy éves forma gyermek ropja ütemre. Pislogok, jól látom?  De aztán rájöttem, végül is nem lehet elég korán kezdeni, de emellett a zenére hömpölygő tömegben üde látványt nyújtott, egy kis gyermek ártatlan szórakozása . Mutatva a közönség csak gyarapszik, a fesztivál generációs élmény.

Augusztus 02: 15:42 - Strandhangulat

A sátor árnyékban, sörrel a kézben tekintve körbe. Nagyszínpad előtt gyülekező tömeg, a fűben kisebb csapatok fekve bikiniben, bermudában. Kisebb srandhangulat, bár bele gondolva megérdemlik az első nap után e tikkasztó hőség  ellen csak így lehet védekezni. Ne feledjük fontos a melegben a megfelelő folyadék pótlás. Sörre fel!

Augusztus 02: 15:52 - Romeo vérzik

A nap az égen csillog szépen. A húrok megpendülnek s felsüvít a rock. Jó helyen jó időben. Kezdenek gyűlni az emberek, gyúlni a szívekben a rock iránti szerelmes tüzek. Dübörög a hangerő. Hisz mindegy ki vagy s mennyit érsz. S mindegy a rock n roll miről szól. Csak érezd magad jól. A szívek zenével tele. Utolsó nap, kezdünk Hajrá Fezen.

Augusztus 02: 16:42 - A sörivás művészete.

Mert itt  a Fezenen még ebből is művészetet lehetett csinálni  Kellett hozzá egy adag Dreher és a promóciós pohár. A probléma a pohár trükkös volt. Sokáig nem értettem a tapasztalt pultosok miért oktatja az ivó cimborákat. Amint a pohár a kezembe került rájöttem. Kezdő felhasználóknak az alján a gomb nem játék mert könnyen oda van a folyékony kenyér. Fesztivál nyelven. Ifista célzás gyakorlat, ha jól csinálod folyni fog.. Fogyjon egészséggel.

Augusztus 02: 18:03 - Baj van a részeg Fezenessel

Akkora tán nincs, csak két banda ha összecsap akkor érdekes dolgok hangoznak el pro és kontra. Míg az egyik tábor "Részeg kalózok mikor isztok felkiáltással él . Addig a kalózok körében már a délután folyamán elfogyasztott sör hatása miatt egy hangnemben üvöltik"  Amíg tart a sör " A verbális háború után két percre a két tábor összeborulva Depressziót hallgat. Ez gyors békülés volt. Maradjon is így.

Augusztus 02: 20:34 - Szerelmes vagyok

Legalább is Péterfy Bori és a love Band elhitette ezt az érzést újra. A szerelem. A szeret érzését. Bármilyen reménytelen forró őszinte heves, de jelen van. Fűtött füstös koncert andalító hangulat a lemenő fényben. Érzelmek viharában súrlódó testek. Mi is ez?  Egyszerű. Ez a Fezen.!

Augusztus 02: 21:25 - Színes színpad előtt

Mező Misi színezi újra jelenleg a fesztivál ideje alatt megfáradt arcokat
Közvetlen utána, Kiss Tibi és a Quimby ad koncertet az est folyamán a nagyszínpadon. A fáradhatatlan embereknek éjféltől karaoke buli. Csak bírjuk szusszal.  A koncertek még zajlanak de lassan robog tovább a gőzös. Jövőre újra nyitja kapuit a Fezen. Mert ez a nagy család mindig vissza vár!

Kapcsolódó cikkek:

A Fezen első, csütörtöki napja olyan fellépőket tartogatott, mint a német Destruction, az Ossian, Akkezdet Phiai, Tarja Turunen, Punnany Massif, Irie Maffia és Maszkura és a Tücsökraj. Íme, három húzónév, három rövid interjú.

A több mint 250 jelentkező közül, kétszer 25 zenekart választott ki a zenészekből, rádiós szerkesztőkből, fesztiválszervezőkből álló zsűri a Fezenre Veled tehetségkutató döntőjébe, amit végül az enyingi Prey zenekar nyert meg.

A Fueled zenekar 2008 óta a cool hercege, a funky lordja, a rock 'n roll ajatollah-ja – így kezdik bemutatkozásukat a fehérvári rockerek. A Fueled ősszel tervez új EP-t kiadni, amihez klipet is forgatnak majd. Addig is, a már elkészült nótákra tombolhattunk egy óriásit a Fezenen. A zenekar gitáros-énekesét, Szántó Jánost kaptuk el egy rövid interjúra.

A székesfehérvári Sunrise Circus együttes olyan rockzenét játszik, amiben a progresszív és pszichedelikus hatás is nagyon erős. A Fezen koncert egy korszak lezárását is jelentette, ebben a formában itt játszottak utoljára. Hamarosan új tagokkal folytatják az általuk „önző agymenésnek”aposztrofált zenélést.

A fehérvári gyökerű Lions of Suburbia egyediségének és változatosságának hátterében a különböző műfajokból merített ihletek állnak. Ez a különleges elegy, ami ska, swing, reggae, egy kis jazz és rythm and blues egy igazi egyedi hangzássá áll össze, ami mindig meghozza a felhőtlen jó hangulatot a koncerteken. A zenekar énekesével, Frankie-vel beszélgettünk.

Székesfehérvár - Lehet romantikusabb egy eljegyzésnél? És egy, az ara előtt titokban tartott eljegyzésnél? Egy színpadon lelepleződött eljegyzésnél? És még tudjuk fokozni: mindezt duplán??

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!