Hírek

2017.02.16. 14:29

Jogerős az ítélet a bodajki kastély egykori őrének büntetőperében

Jogerőre emelkedett a bodajki kastély egykori őrének büntetőperében hozott ítélet.

B. Kiss László

Mint azt korábban már megírtuk, egy év két hónap – két év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte a bíróság első fokon a bodajki kastély egykori őrét, akit a vádirat azzal gyanúsított, hogy milliós értékben lopott el fémtartozékokat a műemlék épületről, illetve annak parkjából. A számlájára írták a kastély ősfás parkjában történt illegális fakitermelést is. A perben, amelyről lapunk folyamatosan tudósított, múlt kedden hozott ítéletet Megyeri Mária, a fehérvári járásbíróság bírája.

Első fokon két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bírósá a bodajki kastély egykori őrét Fotó: B: Kiss László

A bíró az első fokú ítéletben lopásról sikkasztásra minősítette át a vádlott terhére rótt bűncselekményt, tekintettel arra, hogy a férfi gondjaira bízott dolgokban keletkezett hiány. A bíróság a vaskerítés, az erkélykorlát, valamint a rézkábel eltulajdonítását találta bizonyítottnak, ugyanakkor a több tucat öntöttvas radiátor és a fűtéscsövek ellopásának vádja alól felmentette a férfit. A kapaszkodó, illetve az ereszcsatorna esetében pedig az ítélet indoklásában rámutatott arra, hogy nem volt megállapítható, hogy azok mikor és milyen körülmények között tűntek el.

Bár a rendőrségi helyszíni szemle jegyzőkönyve alapján több tucat fát vágtak ki a kastélyparkban illegálisan, a bíróság mindössze négy nyárfa kivágásása esetében állapította meg a vádlott felelősségét. A kastélyparkban egyébként – mint arra több tanúvallomás is utalt – már 2010 óta zajlott fakivágás, s bíróság szerint a fák túlnyomó része esetében nem bizonyítható a vádlott bűnössége.

A középmérték alatt kiszabott börtönbüntetésnek a felfüggesztéséről a vádlott törvénytisztelő életmódjára tekintettel döntött a bíróság, amely – nem egészen 800 ezer forint értékben – vagyonelkobzásról, és 170 ezer forint bűnügyi költség megtérítéséről is rendelkezett. Az ügyész, illetve a vádlott és védője az első fokú ítélet kihirdetésekor három nap haladékot kért annak eldöntésére, hogy fellebbeznek­e az ítélet ellen.

A bodajki kastély őrének perében hozott ítélet  február 10-én emelkedett emelkedett jogerőre, mivel ellene senki nem jelentett be fellebbezést. A bíróság a mai napon, azaz február 16-án vezette rá a jogerősítő záradékot az ítéletre - tájékoztatta lapunkat dr.  Varga Noémi sajtószóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!