Hírek

2017.06.08. 14:35

Levendulás kosár, fülbevaló erőspaprikából, ólomkatona: saját kezűleg

Dég - Június első hétvégéjén rendezték meg az I. Dégi Kézműves Találkozó és Vásárt az általános iskola udvarán, illetve a közösségi teremben.

Szanyi-Nagy Judit

Az időjárás a kezdetekben még kedvezett a szervezőknek: 13 órakor az általános iskola udvarán várták az érdeklődőket a standjaikhoz a kiállítók. A dégi meghívást végül tizennégy település alkotói fogadták el, így Enying, Iváncsa, Káloz, Kisláng, Lajoskomárom, Lepsény, Mezőkomárom, Mezőszilas, Sárbogárd, Sárosd, Soponya, Zámoly és a házigazda, Dég kézművesei mutatták meg termékeiket a nagyérdeműnek. Sőt, egy kiállító Szegedről is érkezett.

A rendezvényt Gárdonyi Sándorné polgármester és Balogh Istvánné, a Nyugdíjas Szervezetek "Életet az Éveknek" Fejér Megyei Szövetségének alelnöke nyitotta meg. Köszöntőjükben mindketten kiemelték: a hagyományőrzés fontos szerepet tölt be mindennapjainkban is, hiszen ennek köszönhetően örökíthetjük át múltunk, történelmünk egyes részeit a jelenünkbe, jövőnkbe.

A színes programkavalkád az óvodások táncos műsorával kezdődött, s íjászattal folytatódott. A színpad mellett Nagy Gabriella és Bujtár Sándor tartottak bemutatót, majd lehetőséget adtak arra, hogy kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhassák a "célbalövést". A kiállítók és érdeklődők a közelgő vihar elől a közösségi terembe menekülve folytathatták a körbejárást, kézműveskedést a standoknál, és itt tekinthették meg a délutáni műsorokat is. Bemutatkozott a Boróka Néptánccsoport, a Búzavirág Népdalkör, a Forgócska I. és II. Néptánccsoport, népdalokat énekelt Farkas Mihályné Zsófi néni, Imre Enikő és Tatai Dominika, citerázott Kizlinger Zalán és Illés Dóra, de az Illés-testvérek (Bence, Dániel és Dóra) gitárjátékkal, énekkel is elkápráztatták a résztvevőket.

A dégi Fürge Ujjak Baráti Kör által szervezett rendezvényen - a visszajelzések alapján - mindenki jól érezte magát. Ehhez persze a kiállítók is nagyban hozzájárultak: agyagozni, csuhézni, szőni, fonni is lehetett, de a kilátogatók az ólomkatona- és a kosárkészítés folyamatába is bepillanthattak. A rendezvényen a szép számban összegyűlt, felajánlott tombolatárgyakat is kisorsolták, sőt, egy ebédjegy ellenében gulyáslevest is elfogyaszthattak a résztvevők.

A találkozó zárásaként emléklapot vehetett át minden, a rendezvény végéig "kitartó" kiállító, valamint minden települési képviselő egy, a dégi Sörös Tibor által készített emlékplakettet is kapott.

Akik szeretik az ehhez hasonló rendezvényeket, illetve kíváncsiak a megyei kézművesekre, azoknak nem kell egy évet várniuk: idén is megrendezik a sárosdi kézműves találkozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!