Hírek

2014.08.22. 16:35

Második világháborús emlékművet avattak Polgárdiban

Polgárdi - A küldetés akkor fejeződik be, amikor a hősökre emlékezve megáldjuk az emlékművet - mondta még a nyár elején Barta Tibor plébános. Eljött ez az idő - tette most hozzá.

V. Varga József

A Polgárdiban és környékén elesett katonáknak állítottak emlékművet (Fotó: a szerző)

A városi megemlékezésen katonai tiszteletadás mellett avatták fel pénteken délután a katolikus temetőben a második világháborús emlékművet. A megjelenteket Nyikos László polgármester köszöntötte.

- Ma itt Polgárdiban mindazokra a hősökre emlékezünk, akik a szabadság, a béke, nemzetünk és embertársaink szolgálatára adták életüket - emelte ki avatóbeszédében Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Emlékezni kell azokra, akik életüket adták az övéikért - a polgárdiak jól tudják mindezt. Az egyházközség méltó emlékhelyet alakított ki a hősöknek. A nemes ügy megmozgatott mindenkit: pártfogásába vette a honvédelmi államtitkár, a szaktárca háborús kegyeleti főosztálya, tevékeny részese volt a munkának az önkormányzat. Fiatalok, vállalkozók és gazdák mind jöttek segíteni.

Both István, Deák Áron, Fazekas János, Hamar Imre, Kiss Mihály és így tovább - sorakoznak a nevek a sírköveken. Akik hetven éve életüket adták a hazáért, most elnyerték méltó nyughelyüket - hangsúlyozta lapunknak Barta Tibor katolikus plébános.

A településen és környékén 1944-1945-ben elesett katonák emlékművét Spányi Antal megyés püspök áldotta meg. Amint mondotta: Istenhez könyörögve őrizzük meg emléküket. Imával fejezte ki az élők köszönetét Kovács Zsuzsanna református lelkész. A megemlékezés koszorúzással fejeződött be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!