Hírek

2015.10.27. 14:09

Megújult a varázslatos tórendszer, jövőre kezdődhet a dégi kastély felújítása

Dég – A valaha volt legnagyobb szabású történetikert-helyreállítás zajlott le Dégen: a kastélyparkban újra a Festeticsek korának eredeti látványában gyönyörködhetünk, s nem mellékesen a Hollandi-házat is védeni tudják az árvizektől.

Házi Péter

Festetics Antal 1813-ban kiválóan választotta meg dégi kastélyának helyét: Közép-Európa egyik legnagyobb, 300 hektáros kertművészeti alkotását három patak találkozásánál hozták létre. A kastélyból annak idején szinte kilométerekre is el lehetett látni, a kerttervező mesterek ugyanis komoly „nyiladékokat” hagytak a fák között, hogy a látvány tökéletes legyen: a nyiladékok a kastéllyal szemközti romantikus szigetre, a katolikus és a református templomra vonzzák a tekintetet. Ez a látvány azonban az elmúlt fél évszázadban egyrészt a természet erejének köszönhetően, másrészt szándékos fatelepítések miatt semmivé, a Hollandi ház környéke pedig egy összefüggő erdővé vált. 2009-ben indult meg az angolpark helyreállítása, s tegnap a harmadik ütem is befejeződött a 300 hektáros terület újjá-, pontosabban „régivé” varázsolásában. (Ezzel együtt is maradt még a parkban rekonstrukcióra váró rész.) Alföldy Gábor, a kastélyt kezelő Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ történeti kertekért felelős szakembere elmondta: a páratlan vízkormányzású tórendszer vízrendszerének helyreállítása, a Hollandi-ház víz alá kerülésének megakadályozása volt a legfontosabb feladat. A két kilométer hosszú tórendszerből 130 ezer köbméternyi iszapot kotortak ki, megújult a Festetics-család sírdombjáig vezető sétány is, s nem mellékesen tizenegy hidat is felújítottak vagy újjáépítettek. Az iszapkotrás során találták meg Festetics Andor síremlékének egy jelentős darabját, így azt ugyancsak helyreállították.

– Csipkerózsika álmából ébred most a Festetics kastély, ebben óriási szerepe van Verebics Gézának, aki a Festetics alapítvány elnökeként hosszú évek óta küzd a kastély megmentéséért - mondta az átadó ünnepségen Varga Gábor, a környék országgyűlési képviselője. L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára pedig Alföldy Gábor kiváló munkáját dicsérte meg, s bejelentette, hogy 150 millió forintból felújítják a kastélyhoz tartozó kúriaépületet. Ami pedig magát a kastélyt illeti, a Nemzeti Kastélyprogramban még idén nyolc kastély felújítási pályázatát, köztük a dégiét is benyújtják, s ha minden a remények szerint zajlik, a közbeszerzés után jövőre megkezdődhet a kastély felújítása 1,5 milliárd forintból. Hogy mi lesz a funkció, az egyelőre még nem eldöntött, de L. Simon László szeretné, hogy amikorra a fertődi kastély látogatószáma eléri az évi százezer főt, akkor azt is hozzátehessék: a dégi kastélyba 30 ezer vendég vett belépőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!