Hírek

2017.01.18. 14:40

Miként működhet szórakozóhely egy gyakorlatilag lakóházként működő épület aljában?

Székesfehérvár - Lehet-e diszkó, zenés szórakozóhely egy lakóépület aljában? - vetette fel a kérdést olvasónk, akinél egy hajnali négyig tartó buli verte ki a biztosítékot. A szóban forgó ház egykor diákok apartmanházának épült, most viszont nagyrészt dolgozó emberek bérelnek itt szobát.

Majer Tamás

Az egykori Kodolányi Apartmanház alján lévő hely elődje még diszkóként fungált. Ma a Kinxtown nevű hely van itt, amely multifunkcionális rendezvényhelyszínként határozza meg magát. Levélírónk, Ildikó nyugalmát a péntek vagy szombat esti (éjjeli) hangos mulatságok zavarják. A családias lakóközösség több tagja is nehezményezi a helyzetet: - Már többször előfordult, hogy hajnali négy órán is túl voltunk kénytelenek élvezni a zenét. Utolsó szombaton este kilenctől üvöltött a zene, egészen reggel fél hatig.

Ildikó, amikor beköltözött a házba, ahogy fogalmazott: még nem volt képben, hogy itt mi van". A lakók már többször szóltak a portásoknak. Ők nem tudnak mit tenni, a diszkó csak a helyiséget bérli" - summázza a kapott válaszokat levélírónk. Szabó Imréné, az egyik recepciós kijelentette, mindig tájékoztatják a bérlővendégeket arról, hogy itt időnként zenés rendezvény van, csak így vállalják a bérbevételt. Ildikó elmondása szerint a szórakozóhely udvarra nyíló ablakai rendre nyitva vannak. Ha ők csukva tartják az ablakot, akkor el lehet viselni, de újabban rászoktak arra, hogy ha hideg van, ha meleg van, kinyitják."

A Bregyó központ melletti apartmanházban egykor a Kodolányi főiskola hallgatói laktak, akik többsége maga is lejárt bulizni a pinceszinten lévő szórakozóhelyre. Mostanra viszont a lakók jelentős része olykor több műszakban dolgozó felnőtt, akiket zavar a zene Fotó: Májer Tamás

Az épületet bérbeadó Brettimmo Kft. részéről Brettschneider Viktort értük el. Kérdésünkre elmondta, a 2004-ben átadott épület főiskolai szállásnak indult, de a Kodolányi Főiskolát érintő változások miatt lecsökkent a bérlő diákok száma, ma már vegyes a lakók társasága. Azonban mindig apartmanházként üzemelt, nem történt funkcióváltás. Elmondta még, hogy az általános gyakorlat szerint havi egy-három, többnyire zártkörű esti rendezvény van a Kinxtownban. A működtetővel közös céljuk, hogy a nappali nyitva tartás, a kávézójelleg erősödjék. Korábban komolyabb panasz a lakóktól nem érkezett. Mint hangsúlyozta, párbeszédre kéri a bérlőket, hogy az esetleges problémákat sikerüljön megoldani.

Mounier Stephane, a rendezvényhelyszín részéről érti a problémát, sajnálja, elismeri, hogy kellemetlen lehet. Aláhúzza, rendelkeznek a megfelelő engedélyekkel, és vendéglátóhelyként korlátlan a megengedett nyitvatartási idejük. A zajszint mérésen pedig megfeleltek. Úgy gondolja, az állandó lakók tisztában vannak azzal, hogy a rendezvényterem ott van, erről tábla is tájékoztat. Szerinte a panaszos bérlők nem voltak elég körültekintőek költözés előtt.

A nyitott ablakokat érintő felvetésünkre elmondta, azokat legfeljebb a vendégek nyitják ki, ez nem szokásos eljárás, van megfelelő légtechnikájuk. Bíztató, hogy új hangszigetelést is terveznek, mobil kőzetgyapot táblák szerepelnek e tervben, amelyek mintegy dugókként" viselkednének a ház udvarának irányába.

Reméljük, sikerül csapdába ejteniük a kiáramló hangot.

Birtokvédelmi eljárás is kérhető

Információnk szerint a rendőröket többször kihívták az elmúlt időszakban a lakók a zaj miatt, ugyanakkor komolyabb intézkedésre nem került sor. Az említett szórakozóhellyel kapcsolatban, amint azt a polgármesteri hivataltól megtudtuk, semmilyen lakossági bejelentés nem érkezett. Amennyiben valakit zavar a zaj, birokvédelmi eljárást kezdeményezhet az önkormányzatnál, ezzel együtt zajmérésre is lehetőség van. Egy zenés szórakozóhely esetében egyébként úgy működik az engedélykérés, hogy az üzemeltető zajszámítással alátámasztva beadja a hatóság felé az engedélykérelmet, az ebben vállalt határértékeket az önkormányzat saját mérőműszerével ellenőrzi. Ez a szóban forgó hely esetében, igaz, évekkel korábban megtörtént, akkor mindent rendben találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!