Hírek

2016.07.24. 18:45

Mintha ház robbant volna

Székesfehérvár - Olyan volt, mintha felrobbant volna egy ház - mondja olvasónk, akinek szomszédai előszeretettel tűzijátékoznak nagyobb bulikon. A rakéta darabjai szétszóródnak a kertekben, az emberek rémülten kapnak a szívükhöz, a kutyák pedig menekülőre fogják. Pedig nincs is szilveszter

S. Töttő Rita

Messzi távolról érkezett a durrogtatás hangja néhány napja is: a város panelrengetege és zöldjei sem fogták vissza a tűzijátékozás hangját, amely megtörte a békés, esti városi alapzajt. Már sötét volt, a szilveszteri hangulat pedig így, a nyári éjszakában is sokakat ébresztett fel és vont az ablakokhoz, erkélyekre városszerte. Lövés, durrogtatás hallatszott, ki hogy nevezi, ám akinek a szomszédságában partiznak tűzijáték kíséretében, inkább azt mondja: olyan, mintha egy ház robbant volna fel . Épp ezt mondta ugyanis az az olvasónk is, akinek öreghegyi szomszédjai döntöttek úgy - idén már legalább kétszer -, hogy ilyesféle látványossággal fűszerezik az estéiket. Mindezt anélkül, hogy a szomszédoknak szóltak volna, hogy legalább a kutyákat be tudják zárni, a lakók pedig legalább lélekben fel tudjanak készülni arra: ha robbanást hallanak, nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. Ezt a minimumot joggal várhatja el mindenki, akinek közelében hangos tevékenység várható, bár egy tűzijáték esetében akár egy egész város is fültanúja lehet egy kis csapat szórakozásának. De ez csak az emberi része a dolgoknak, a törvény is szabályozza a kérdést.

Abban az időszakban, amikor lehet használni, a hatóságok szigorúan ellenőrzik a tűzijátékokat Fotó: Archív

Bár tény, hogy egyáltalán nem könnyű kiigazodni ezen a téren, ahogy az is tény, hogy az egyszerű laikus fültanú nem lehet biztos benne: szabadon felhasználható vagy engedélyköteles terméket robbantgat valaki. Éppen ezért felkerestük a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, melynek szóvivője, Farkas-Bozsik Gábor igyekezett segítséget adni. Kiderült, hogy a polgári célú pirotechnikai tevékenységet egy kormányrendelet (173/2011., VIII. 24.) szabályozza, amelyben a kockázattól és a zajszinttől függően négy kategóriát különböztetnek meg - az első három kategóriába sorolt termékek kerülhetnek magánszemélyek birtokába. Keretes írásunkban részletesen bemutatjuk, melyik osztályba milyen eszközök tartoznak. A lényege azonban az, hogy az első két osztályba nagyon alacsony (!) kockázattal és hanghatással járó, bel- illetve kültéri termékek sorolandók, amelyeket bármikor használhatnak 14, illetve 16 éven felüliek, engedély nélkül. A 3. osztályban található pirotechnikai eszközöket már kizárólag szilveszterkor lehet használni és bizony hangosabb, valamint használata közepes kockázattal jár. Nincs olyan, hogy engedélyeztetni lehet a használatát más időszakokban. A 4. osztályba pedig a pirotechnikusok által használt termékek találhatóak, amelyek végképp nem kerülhetnek magánkézbe.

- A korlátozás alá eső termékeket elvileg csak akkor és azok vásárolhatják és birtokolhatják, akik arra jogosultak - szögezi le a szóvivő, aki szerint persze nehéz meghatározni, hogy kinek mi a hangos, ki mikor érzi, hogy zavarja a szomszéd tűzijátéka. Éppen ezért hallás útján, laikusként nem lehet eldönteni, milyen osztályba sorolt terméket használnak a környezetében. Persze, amennyiben felmerül a gyanú, hogy valami szabálytalan tevékenység folyik a tűzijátékkal kapcsolatban, akkor a rendőrséget kell értesíteni.

De azért nem kellene idáig eljutni, ám ehhez nem elég a hangos szórakozásra vágyók szomszédjainak empatikus hozzáállása. Kellenek hozzá a bulizók is, akik szólnak a körülöttük élőknek, hogy bocsánat, de most lesz egy pár perces csinnadratta . Mert lehet, hogy az éjszaka sötétjében minden mindegy , de másnapra felszáll a tűzijáték lila köde, és újra a szomszédok szemébe kell nézni.

1. osztály: ebbe a csoportba tartoznak a nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó termékek, amelyeket behatárolt területeken való használatra gyártottak, beleértve az épületek belsejét is. Nem kell hozzá engedély. 14. életévét betöltött személyek az eszközöket megvásárolhatják, birtokolhatják, egy időben maximum 1 kiló nettó tömegig tárolhatják.

2. osztály: ide tartoznak a nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó pirotechnikai eszközök, amelyeket kültéri használatra szántak. 16 éven felüliek engedély nélkül vásárolhatnak, tárolhatnak (egy időben maximum nettó 1kg tömegig) és használhatnak fel.

3. osztály: használatuk közepes kockázattal jár, szabadban lévő nyílt és nagy területeken való használatra gyártottak. Zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre. Nagykorú személyek vásárolhatnak december 28-a és 31-e között. Használatuk december 31-én 18 órától engedélyezett a következő év január 1-jén 6 óráig.

4. osztály: azok a nagy kockázattal járó eszközök tartoznak ide, amelyeket csak pirotechnikus kezelhet, és zajszintje nem ártalmas az egészségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!