Hírek

2017.01.18. 20:10

Népszerűek a műszaki, mérnöki, illetve az orvosi szakok is

Székesfehérvár - Beszélgettünk néhány 12. osztályos tanulóval a pályaválasztásról, emellett a felvételivel kapcsolatosan is összegyűjtöttük a tudnivalókat.

Bokros Judit

A pályaválasztás előtt álló diákoknak már csak alig egy hónapjuk maradt eldönteni, mégis mely egyetemekre vagy főiskolákra adják be a jelentkezési lapjukat. Úgy döntöttünk, megkérdezünk néhány végzős diákot, mégis milyen irányba mennek tovább.

A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola két 12. osztályos tanulója, Szenczi Balázs és Baksa Franciska is az orvosi pályán képzeli el a jövőjét.

- Mind a ketten a Szegedi Tudományegyetem orvosi karára szeretnénk bejutni. Próbálunk minél optimistábbak lenni, de azt tudni kell, hogy az orvosi egyetemre két emelt szintű érettségit kell letenni, ám nem annyira egyszerű biológiából, illetve kémiából a maximumot hozni, plusz ott vannak a középszintű tantárgyak is, melyekből fel kell készülnünk, szóval sok energiánkat felemészti ez az időszak - mondták a fiatalok.

- Az osztályunk a pályaválasztás szempontjából sokszínűnek mondható, annak ellenére, hogy reál tagozatosak vagyunk. Többen műszaki irányba szeretnének továbbtanulni. Valaki informatikusnak, más vegyészmérnöknek készül, de az idegen nyelvvel kapcsolatos egyetemi képzések is népszerűnek számítanak - tette hozzá Balázs és Franciska.

A Tóparti diákjai, Ocskó-Kü Kata, Dudás Bence, Szilágyi Benjamin, Kovács Olivér lelkes, ígéretes fiatalok. A diplomát nem célnak, hanem eszköznek tartják a boldoguláshoz, s remélik: olyan szakmában dolgozhatnak majd, amelyet szeretnek is.

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumból Kovács Olivér (12.c), Szilágyi Benjamin (12.d), Dudás Bence (12.d) és Ocskó-Kü Kata (4/12) osztotta meg velünk gondolatait a felvételi kapcsán.

A fiatalok igen határozott elképezésekkel rendelkeznek a Merre tovább?" kérdés kapcsán. Olivér orvosi egyetemre készül, első helyen a debreceni intézményt jelöli majd. Amolyan B-tervként jöhet szóba az agrármérnöki képzés. Szülei is orvosok - derült ki -, így az indíttatás érthető, bár Olivér állítja: a családban senki nem akarta rábeszélni erre a pályára. Egyszerűen érdekli az orvosi hivatás. Így van ezzel Benjamin is, akinek semmilyen egyéb terve nincs, csakis az orvosi egyetem. A szegedi és a pécsi intézményt nézte ki magának. Bencét nagyon érdekli a fizika, ám ebben még nem látja szakma szintjén a lehetőséget, így most valamilyen mérnöki képzésre jelentkezik majd. Kata a művészeti szakra jár, ő idén nem jelentkezik felsőfokú intézménybe, hanem marad az 5. évre, hogy OKJ-s végzettséget szerezzen. Utána azonban célja a Képzőművészeti Egyetem.

A Teleki Blanka Gimnázium tanulói Fotó: Bokros Judit, Koppán Viktor

Mindannyian állítják: a Tópartiban sok segítséget kapnak a felkészüléshez. A tanulást az érettségire főleg az utóbbi hónapokban kezdték el, korábban még távolinak tűnt ez az egész. Most azonban belehúztak, hiszen 5-6 tárgyból is kell vizsgázniuk.

A 2017-es felvételi eljárással kapcsolatban Szabó Gábortól, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola igazgatójától érdeklődtünk, aki elmondta, drasztikus változások nincsenek, viszont egy könnyebbítést bevezettek.

- Bizonyos dokumentációkat, például érettségi bizonyítványt, nyelvvizsgát a központi rendszerből meg tudja szerezni az illetékes, így kevésbé veszélyeztetett az a diák, aki elfelejt beküldeni valamit, de más változásról nem tudok. A többletpontok rendszere, illetve a pontszámítás rendszere is maradt. Továbbra is elektronikusan kell kitölteni a jelentkezési lapokat - tudtuk meg az igazgatótól.

Az egyetemekre, főiskolákra február 15-éig jelentkezhetnek a diákok.

Erre figyeljenek oda a diákok!

Szabó Gábor, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója szerint az elektronikus felvételin sok hibalehetőség nincs, hiszen a program automatikusan figyelmeztet, ha egy részt elfelejtettek volna kitölteni. Ám nagyon kell vigyázni az az érettségi tantárgyak és a felvételi tantárgyak összehangolására. Mindenképpen ellenőrizzék a tanulók, hogy az általuk megjelölt iskolák milyen tárgyakból várnak el közép- vagy emeltszintű érettségit, s ez alapján döntsék el, miből fognak tavasszal vizsgázni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!