Hírek

2017.03.27. 15:55

Szakembereknek, érdeklődőknek is szólt a pálinkaverseny

Perkáta - Két hétvégén mustrálták a pálinkákat a településen. Az első alkalommal megrendezett versenyt sikeresnek ítélte a szervező.

Bokros Judit

Pavlicsek Csaba már számos alkalommal bizonyította rátermettségét a pálinkakészítésben, hiszen - egyebek mellett - háromszor is elnyerte az ország legjobb magánfőzője címet. Ráadásul - mint megtudtuk tőle - az értékeléshez is komolyan ért, kétszer vizsgázott pálinkabírálatból.

Ez adta neki a bátorságot ahhoz, hogy körülbelül négy év tervezgetés után megvalósíthassa az I. Perkátai és Regionális Pálinka és Párlat versenyt. Az őt támogatókkal együtt szerette volna, ha a település is fölkerül a „pálinkatérképre", és úgy tűnik, ez most meg is valósult.

A verseny első fordulóját március 18-án tartották a Győry-kastélyban. Ekkor a zsűri értékelte a beküldött mintákat, majd március 25-én, egy előadásokkal egybekötött rendezvényen derült ki, mely minták kapnak díjakat.

A képen Borzán Miklós veszi át a díját Somogyi Balázs polgármestertől a Győry-kastélyban Fotó: Horváth Dóra

Pavlicsek Csaba elmondta: most a magán- és bérfőzetőket célozták meg, a kereskedelmi vonalat nem akarták első alkalommal bevonni. A későbbiekben azonban van terv erre is. Az újonnan szervezett mustra minőségének egyik garanciája a szakavatott, 12 tagú zsűri volt, amelyben Balogh Krisztián elnökölt. A tagok között azonban négy olyan ember is helyet kapott, akiknek nincs hivatalos végzettségük a pálinkakóstolásban. Ez tükrözi azt: a fogyasztó, a laikus véleménye is számít. Fontos lenne, hogy ők is megtanulják, tudják, mitől is lesz minőségi, jó egy pálinka.

Az előadások szintén egyrészt szóltak a szakembereknek, pálinkakészítőknek, másrészt az érdeklődőket is megcélozták. Téma volt a pálinkák házasítása, beszéltek a hibákról és az egyik legfontosabb alapkérdésről, a gyümölcs minőségének meghatározásáról. Pavlicsek Csaba szerint sokan érdeklődtek a szakmai tanácsok iránt, és kérdések is hangzottak el. A versenyzők pedig megtudhatták még, mi alapján is értékel a zsűri, így hitelesebbé vált számukra a döntési folyamat.

Szakértők és laikusok kóstolhattak pálinkákat a versenyen Fotó: Horváth Dóra

A hivatalos zsűrin túl szombaton délután társadalmi zsűri is véleményezte a pálinkákat. Ők az aranyérmes italokból választották ki a nagydíjasokat (Champion-díj). Az erős mezőnyben, a 165 beérkezett minta közül végül 32 kapott aranyérmet, 35 ezüst-, 39 pedig bronzérmes lett. Ötvenkilenc minta nem ért el helyezést.

A perkátaiak jól szerepeltek, a legeredményesebb helyi versenyző Sági József lett, akinek 7-8 mintája is érmet érdemelt. Ezzel ő lett az egyik nagydíjas. A Perkáta legjobb pálinkája cím Balogh Zsolté egy érlelt 2016-os borpárlatért, a verseny legjobb pálinkája díjat pedig Göldner Emil kapta egy érlelt szilvapálinkáért.

Pavlicsek Csaba úgy érzi: az első mustra sikerrel zárult, majdnem mindenki elégedett lehet. Az eredmények pedig tükrözik a korábbi, országosan a legrangosabbnak számító ongai versenyen született helyezéseket.

Ezek alapján bizonyára várható folytatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!