Hírek

2016.03.30. 08:21

Polgári engedetlenség a Teleki előtt: 12 pont az oktatás szabadságáért

Székesfehérvár – A Teleki Blanka Gimnázium néhány tanára is csatlakozott a pedagógusok polgári engedetlenségi mozgalmához, amelynek szerdán reggel 8 és 9 óra között hangot is adtak. Illetve kivonultak az intézmény elé, ahol az iskola volt igazgatója a Tanítanék! civil mozgalom 12 pontját olvasta fel. Eközben pedig a tanórán ülő diákok egy része szintén egy 12 pontos feladatsorral foglalatoskodott

S. Töttő Rita

Kisebb tömeg, pedagógusok, politikusok csoportja gyűlt össze szerda reggel a Teleki Blanka Gimnázium előtti lépcsősornál, hogy kifejezzék az oktatási rendszerrel kapcsolatos elvárásaikat. Ez a „polgári engedetlenség” – ahogy Földi Judit, a Demokratikus Koalíció fehérvári elnöke fogalmazott az eseményen - gyakorlatilag előszobája egy két hét múlva tartandó két órás mozgalomnak, amelyet akkor tartanak a pedagógusok, ha a mostani kéréseik nem találnak „nyitott fülekre”.

Fotó: Koppán Viktor Dávid

Mihályi Gyula, a Teleki Blanka Gimnázium volt igazgatója, jelenleg tanára a feol.hu-nak nyilatkozott: - Kimerültek azok a lehetőségek, amelyek a tanári tiltakozás, illetve jobbítás eszközei lehetnének. Az oktatás ma nagyon katasztrofális helyzetben van, s már jelzéseket is adtunk az oktatásirányítás felé arról, mit kellene változtatni, átalakítani, hiszen itt alapvetően rendszerbeli hibák vannak – mondta.

A Tanítanék! civil mozgalom, melyhez a Teleki néhány tanára is csatlakozott, két csoportra bontotta azokat a követeléseket, melyek az oktatás átalakítását jelentenék. Erről is beszélt Mihályi Gyula: - Van a halaszthatatlan, sürgős, napi problémákat megoldó intézkedéscsomag, s van egy, amely hosszú távú stratégiát vetít előre, gondolok itt például arra, hogy új oktatási törvényre lenne szükség – szögezte le. A pedagógus a mozgalom 12 pontban megfogalmazott követelését ismertette, hozzáfűzve egy-egy magyarázatot is.

Az eseményen néhány lyukasórás diák is részt vett, volt, aki kockás ingben érkezett. A többi diák tanult. A felszólaló pedagógus például egy 12 feladatból álló feladatsort állított össze a saját témakörében a tanulóknak, melyet a megmozdulás ideje alatt megoldottak, s melyet később megbeszélnek. Mihályi Gyula hozzátette: - A gyerekek kíváncsiak, érdeklődnek, szolidárisak, s megértik, hogy az ő jövőjükről is szó van.

A Tanítanék! mozgalom 12 pontja:

1. Az érettségire vonatkozó módosításokat halasszák el!

Ha nem változtatnak a szabályozáson azonnal, jövőre a végzős diákok úgy kezdenek neki az érettséginek, hogy nem tudnak rá megfelelően felkészülni.

2. A középfokú szakképzési rendszerben a kormány által tervezett minden változtatást azonnal függesszenek fel! Biztosítsák mindenkinek a lehetőséget a középfokú végzettség megszerzésére!

A szakiskolások után most a szakközépiskolások számára is lehetetlenné teszik, hogy 14 éves korban hozott pályaválasztási döntésüket megváltoztassák. A szakiskolát szakközépiskolává nevezik át, és azt hazudják, hogy a heti 6 órában tanított közismeretre építve két év alatt érettségi vizsgára lehet felkészülni.

3. Csökkenteni kell a tanulói terheket!

Napi 8 tanóra nem lehet egészséges, nem lehet hatékony, nem lehet értelmes.

4. A különleges bánásmódot igénylő gyermekek méltányos és eredményes ellátásáért azonnali, kármentő intézkedések szükségesek!

Ezeknek a gyerekeknek is joguk van ahhoz, hogy saját képességeik szerint hozza ki belőlük az oktatási-nevelési rendszer a maximumot.

5. A kormányzat tegyen azonnali intézkedéseket a roma tanulók növekvő szegregációjának visszaszorítása, a diszkrimináció minden formájának hatékony tilalma érdekében!

A kizárólag roma tanulókból álló osztályokból 16 százalékkal több gyerek esik ki, mielőtt a munkavállaláshoz szükséges végzettséget megszerezte volna.

6. Követeljük a tankönyvválasztás tényleges szabadságát!

A tankönyvpiac államosításával szűk kínálatból, gyakran szakmailag kifogásolható minőségű tankönyvek közül lehet csak választani. Az ingyenesség leplébe burkolt kölcsönkönyvek rengeteg felesleges problémát okoznak, rontják a tanítás eredményességét is.

7. A pedagógus életpályához kapcsolódó minősítés és a pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszerét azonnal fel kell függeszteni, a folyamatban levő eljárások befejezésének kivételével!

A minősítési és ellenőrzési rendszer bevezetésével a kormány olyan plusz terheket rótt a tanárokra, amelyek indokolatlanul sok munkát igényelnek, időt, energiát vesznek el a tanítástól, a gyerekekkel való foglalkozástól.

8. Azonnali hatállyal teremtsék meg a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának jogszabályi kereteit! Szüntessék meg a létszámstopot!

Ha egy pedagógus tanév közben éri el a nyugdíjkorhatárt, akkor azonnal nyugdíjba kell mennie, helyére az iskolák nem vehetnek fel új tanárt.

9. A pedagógusok kötelező óraszámát 22 órában kell rögzíteni, el kell törölni az ezen felüli kötött munkaidőt!

A tanárok megnövekedett óraszáma és az adminisztrációs terhek növekedése a tanórákra való minőségi felkészüléstől vették el az időt.

10. Követeljük az oktatásfinanszírozás legalapvetőbb forrásainak biztosítását!

Az oktatásra fordított költségek évek óta csökkennek. A nem pedagógus végzettségű, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő kollégák (óvodai dajka, iskolatitkár, rendszergazda, gyógypedagógiai asszisztens) bére évek óta nem változott és megalázóan alacsony.

11. Elvárjuk az oktatással kapcsolatos őszinte és nyilvános kommunikációt!

A kormány előszeretettel állít valótlanságokat a tanárokról ahelyett, hogy érdemben tárgyalóasztalhoz ülne velük.

12. Új alapokra helyezett, az elért eredményekre építő közoktatási rendszer kidolgozását kell azonnal elkezdeni!

Jelenleg központi irányítás alatt túlterhelt pedagógusok tanítanak túlterhelt diákokat önállóságukban megbénított intézményekben. A kormánynak tehát óriási a felelőssége: meg kell változtatnia a rendszert. Ehhez elengedhetetlen, hogy meghallgassa és figyelembe vegye azoknak az érveit, észrevételeit, követeléseit, akik a saját bőrükön érzékelik ennek a rendszernek a hibáit. A pedagógusokét. A szülőkét. És legfőképp a diákokét. Valójában mindenki érintett. Ugyanis az oktatás nemzeti ügy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!