Hírek

2015.02.24. 18:30

Több szálon fut a nyomozás, hosszú a megkárosított emberek sora

Székesfehérvár - Az általunk megkérdezett szakértő elárulja, mit kell tudni az adatszerző eszközökről, és hogyan tehetjük biztonságosabbá bankkártyánk használatát.

Buthy Lilla

Tavaly novemberben számoltunk be arról, amikor egy hét leforgása alatt több olyan eset is történt, amikor Indonéziából csapoltak le pénzt más számlájáról. Akkor két sértettel is felvettük a kapcsolatot, akik otthonukban, egy vagy több SMS-ből értesültek, hogy épp Indonéziában vesznek fel pénzt a számlájukról.

Az egyik sértettnek szerencséje volt, valami oknál fogva nem sikerült leemelniük számlájáról az egymillió-kétszázezer indonéz rúpiát, ami átszámítva, körülbelül 25 ezer forintot jelent. Egy hölgynek már nem volt ekkora mázlija: éjjel olvasta a banki értesítést, pedig nyilvánvalóan nem volt ATM közelében. A bank észlelése alapján több sikeres és sikertelen tranzakció történt, szintén Indonéziából. A hölgyet 130 ezer forinttól szabadították meg, akivel most újra felvettük a kapcsolatot. Elmondta, hogy a bank viselkedése példaértékű volt, a teljes összeget visszakapta:

– Az interneten sokáig keringett a megosztásom, ott sok ember kommentelte, hogy velük is történt hasonló eset. Azóta én egy minimális összeggel kötöttem egy számlabiztosítást, ami plusz védelem ilyen esetekre is.

Január vége óta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda két bolgár állampolgárságú férfi ellen folytat eljárást, akik egy nemzetközi bűnszervezet tagjaiként június óta több alkalommal is különböző budapesti bankjegykiadó automatákra szereltek adatrögzítő eszközöket, amelyekkel bankkártya adatokat szereztek meg. Majd ismeretlen társaik az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, illetve a Távol-Keleten hamis bankkártyákkal vettek fel készpénzt. A bűncselekménnyel okozott anyagi kár több tízmillió forint. Úgy tudjuk, még vizsgálják, hogy a székesfehérvári és a fővárosi bűncselekmények között van-e összefüggés. Holla Balázs főhadnagy lapunk kérésére elárult pár trükköt, hogyan tehetjük biztonságosabbá az ATM-használatot.

Holla Balázs főhadnagy, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozója szerint Székesfehérváron rendkívül ritkák az ehhez hasonló visszaélések, adatlopások. Fotó: Molnár Artúr

– Nálunk az ilyen jellegű bűncselekmény nagyon ritka, úgy tudom utoljára öt éve történt hasonló. Az említett két esetben az Alba Plaza oldalában és a Skálánál található OTP automatát használták a sértettek, vélhetően ide szerelhettek fel pár órára, vagy egy napra ilyen leolvasó eszközöket. és mobiltelefonból kiszedett kamerát, amivel a PIN kódhoz jutottak hozzá. A megszerzett adatokat pedig vélhetően eladták külföldi bűnöző csoportoknak, akik ez alapján csináltak egy klónkártyát – magyarázta a szakértő. – Ennél persze több kártyának az adatait szerezték meg, ebben a két esetben azonban vissza is éltek a kártyával, és feljelentést is tettek. A fiktív kártyabeadó nyílást, ami ugyanúgy néz ki, mint az eredeti, maximum úgy lehetne kiszűrni, ha megmozgatnánk, és a ragasztás mentén leválna. Ezért is célravezető eltakarni a számlapot, amikor beütjük a PIN-kódunkat. Az SMS-értesítés opcióval is éljünk, mert így rögtön értesülhetünk arról, ha visszaélés történik. Ezután rögtön le kell tiltatni a kártyánkat – tette hozzá Holla Balázs.

– De sok olyan eset történt mostanában, amikor nem is kellett leolvasó ahhoz, hogy pórul járjon az illető. Csak egy szabadon hagyott pénztárca és egy leleményes rokon vagy családtag kell hozzá. Lenézték a kártyáról a kártyaszámot és a lejárat dátumát, ami már elég ahhoz, hogy interneten vásárolhassanak vele – figyelmeztet.

Antal István

Sajtos Sándorné

József Lipót

– A kezemet vagy a kabátomat mindig odatartom az ATM-ek számlapjához, ha pénzt veszek fel. Azt sem szeretem, amikor udvariatlanul mögém állnak, így pedig bárki kifigyelheti a PIN kódomat. A túlzott kíváncsiságot nem tartom biztonságosnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!