Hírek

2014.07.24. 17:10

Ugrás a vonat elől - Nem működött a jelzőfény, a sorompó félig nyitva

Balatonkenese - Életveszélyes helyzetnek volt szemtanúja fehérvári olvasónk: a balatonkenesei vasúti átjárónál a biciklisek úgy ugrottak vissza a vonat elől. A jelzőfény nem működött.

Házi Péter

Több biciklis nekiindult, aztán úgy kellett visszaugraniuk az érkező vonat elől. Ha a fényjelző elromlik, akkor a sorompó automatikusan félig nyitott állásra vált, hogy a forgalom haladhasson

- Balatonkenesén strandoltunk, s amikor délután át akartunk hajtani a vasúti átjárón, azt láttuk, hogy a fényjelzés nem működik, a sorompó pedig félig felnyitva maradt . Több biciklis elindult, aztán úgy ugrottak vissza a vonat elől. Honnan kellett volna tudnunk, hogy mi a teendő, hogy jön-e a vonat? - tette fel a kérdést olvasónk.

Elképzelhető-e, hogy a nagy hőség okozta a meghibásodást? Kijavították-e azóta a problémát? - tettük fel a kérdést a MÁV-nak. Ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ írásban, azt viszont megtudtuk, hogy a biztosítóberendezések meghibásodásait a MÁV Zrt. folyamatosan figyeli. Ha egy fénysorompó sötét, egyik lámpa sem villog, akkor a berendezés nem működik. A fénysorompók meghibásodás esetén azért is váltanak sötét jelzésre, illetve nyílnak fel a félsorompók, hogy a hiba ne okozzon tartós fennakadást. Ilyenkor a jelző (a KRESZ előírásai szerint is) stoptáblaként funkcionál, akár járművel, gyalog, vagy kerékpárral érkezik valaki az átjáróhoz, meg kell állnia, s csak a biztonságos továbbhaladásról meggyőződve kelhet át a kereszteződésen.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!