Hírek

2014.07.24. 14:20

Önkormányzati bérlemények lesznek a vályogházak

Sárosd - A Start mintaprogramban 19 vályogház épül a megyében. Ebből hat Sárosdon. A téglákat már gyártják.

Tribolt Lajos

Javában dolgozik 25 közfoglalkoztatott a vályogtégla gyártó gép mellett. A feladat bőven van, hiszen annyi vályogtéglát kell legyártaniuk, amelyből ha ház felépíthető.

Sárosd polgármestere, Dunkl Gergely örül, hogy végre elindult a munka. Egy tavalyi sikeres kísérlet után a kormányzat most tíz településen indította el a bérházépítési Start mintaprogramot. Fejér megyéből Enying, Sárszentágota és Sárosd került be a programba. Enyingen 8, Sárosdon 6, Sárszentágotán 5 ház épül fel.

A három település közös tulajdonosa a vályogtéglát gyártó gépnek, megvásárlását a program finanszírozta. Felváltva dolgoznak majd rajta a három településen. naponta 1500-3000 ezer tégla gyártható rajta naponta.

A hétfőn érkezett gépet ki kell használniuk, s minél több téglát legyártani, amíg náluk van

Sárosdon az Új utcában egy önkormányzati telek hátsó részén bányásszák ki 70-100 centiméter mélyről az agyagot. A házak közül négy itt is épül meg, kettő a település másik részén. Víz, csatorna és villany van, egyedül gáz nem lesz az épületekben, fa fűtésűre tervezik őket.

A 42,5 négyzetméter hasznos alapterületben lesz egy nappali konyhával, egy szoba, kamra és mellékhelyiség. Az épületek önkormányzati tulajdonba kerülnek, a testület majd meghatározza a bérlési feltételeket.

A programra a település 57 millió forintot kapott. A munkába bevontak szakképzett munkanélküli kőműveseket és ácsokat, de a munkások zöme szakképzetlen. valamikor a környékbeli cigányok jóhírű vályogvetők voltak, most a szakma feleleveníthető.

A program lehetővé teszi, hogy a munka későbbi fázisába villanyszerelő, csőszerelő vállalkozókat is bevonjanak.

Bár még a mostani ha házak építési engedélyére vár a polgármester, de már a jövőre gondol. Arra, hogy e program sikere esetén később lehetne házat építeni a fiataloknak, hogy helyben maradjanak.

Dunkl Gergely lelkes, azt tapasztalja, hogy a programba bevontak is több értelmét látják az ilyen munkának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!