Kultúra

2014.09.16. 15:35

Est, Láng György emlékére

Budapest – Láng György emlékére rendeznek holokauszt emlékkoncertet fehérvári zenészek, énekkarok részvételével a Zeneakadémia nagytermében szeptember 24-én, 19.30 órakor.

Szabó Zoltán

Fellép az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Alba Regia Vegyes Kar (karigazgató Kneifel Imre), a Primavera Vegyes kar (karigazgató Horányi Ottilia), Zemlényi Eszter (szoprán), Balogh Eszter (alt), Dékán Jenő (tenor) Kiss András (bariton). A műsorban elhangzik Radnóti Miklós Töredék című verse, és felcsendül Láng György: Concerto Ebraico című hegedűversenye és Beethoven IX. szimfóniája.

A koncertről tartott sajtótájékoztatón Drahos Béla, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar karnagya hangsúlyozta: nagy öröm és megtiszteltetés, hogy egy 160 tagú művészeti együttes a Zeneakadémia nagytermében szerepel.

Bárdos Péterné, a koncertet rendező egyesület képviselője hozzátette: Láng György nem csak zenei regényeket írt, hanem kitűnő zeneszerző is volt. Zsidó származása miatt deportálták, és a mauthauseni koncentrációs táborban fejben komponálta meg a hegedűversenyt. A táborból visszatérve lekottázta a művet, amelyet halála után egyszer adtak elő. Aztán Drahos Béla újra felfedezte a zenedarabot. Úgy gondolták, a legszebben Szabadi Vilmos hegedűművész tudná megszólaltatni, aki vállalta, és kérte, hogy a nagyzenekari kíséret a fehérvári Alba Regia legyen.

A Zeneakadémiára látogató fehérvári közönség számára igény esetén az önkormányzat autóbuszokat biztosít, hangzott el a tájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!