Kultúra

2016.07.26. 12:18

Féltve őrzött felvétel az ellopott Historia Domusból - az etyeki fotósnak köszönhetően maradt meg az értékes beírás

Etyek - A 200 éves templom története nagyszerűen szerkesztett, hiánypótló alkotásként jelent meg Szabó Erika etyeki fotós jóvoltából, akinek ez már a negyedik kötete.

S. Töttő Rita

Az etyeki Sarlós Boldogasszony Plébániatemplom felszentelésének 200. évfordulóját ünnepli idén a település, melynek köszönhetően hiánypótló kiadványként jelenhetett meg „Sarlós Boldogasszony Oltalmában" címmel Szabó Erika kötete. Akiről egyébként tudni kell, hogy Etyek szerelmeseként számos, a helyi értékeket bemutató kötettel rukkolt már elő. 2008-ban saját fotóiból készült „Otthonom Etyek" című könyve, melyet az „Etyeki múltidéző" című  követett.

– Régóta gyűjtögetem az archív felvételeket Etyekről, melyeket szívesen adtak az emberek. Különböző témákra bontva szerkesztettem végül a kötetet, melyben külön kerültek az elsőáldozásról, ünnepekről, sportról, születésről, halálról,  szőlészetről, oktatásról, épített értékekről szóló fotók, s melynek mellékleteként Szalai Gyuláné pedagógus megírta a szakrális kis-emlékekről szóló anyagát – emlékezik jó szívvel a szerkesztő, akinek harmadik kiadványa Csókos Varga Györgyi Magyar Örökség díjas művész hatására készülhetett el, s akivel korábban együtt hozták létre az „Etyeki képes krónika" sorozatot is. A művésznővel együtt  kitalálták, hogy a sorozatból gyúrjanak egy kötetet. – Györgyi néni akkor azt mondta, siessünk vele, mert úgy érzi, fogytán az ereje. Akkor volt 85 éves, de nem hittem neki, mert már 15 éve is azt mondta, hogy fáradt és már nem fog több könyvet készíteni. Ennek ellenére több könyve jelent meg – emlékezik vissza előző kötetének megjelenésére Erika, akinek alkotótársa sajnos igazat mondott: – Hamarosan kiderült, hogy meg tudjuk valósítani a tervünket, ezután azonban két hét múlva Györgyi néni meghalt. Kötelességből is megcsináltam, de nehéz munka volt, mert a '90-es években készült könyveket újra kellett gépelni, a papírképeket szkennelni.

Spányi Antal méltatta Szabó Erika negyedik, egyben legújabb, templomról szóló  kötetét. Fotó: Mráz Zoltán

A „Sarlós Boldogasszony Oltalmában" című kötete a negyedik, amely a templom 200 éves jubileuma alkalmából készült. Mészáros Péter plébános örömmel fogadta Erika ötletét. Az előzmények komoly kutatómunkát igényeltek: – A püspöki levéltárban megtaláltuk a templom 200 évvel ezelőtti szerződését, sőt, az orgonáét is. A megyei levéltárból is kaptam érdekes anyagot, Mráz Zoltán és Vendli Péter segítettek a fotózásban, hogy a rendelkezésre álló rövid idő alatt elkészülhessen a könyv – mondja Erika, akinek legfrissebb kiadványában a templom történetén túl olvashatunk egy kis falutörténetet, de szó van az orgonaépítésről, felújításokról, plébánosokról, harangkészítésről, templomi eseményekről, ünnepekről is, melyeket eredeti dokumentumokkal illusztrált. A kötetben régi képeslapok segítségével mutatja be a templomot 1902-től a '70-es évekig, történet szól az 1994-es harangszentelésről, amikor új harangot kapott a II. világháborúban besorozott  helyett. Külön fejezet szól a katolikus közösségi ház építéséről Varga Imre plébános tollából, de olvashatunk a 2011-es földrengés utáni templomfelújításról is, melyet Hutóczky Béla plébános idejében végeztek. Képanyag van a templombelsőről, kertről, szobrokról, ünnepekről, eseményekről, s érdekességképp állítják egymás mellé a Régen és ma fejezetben a korabeli és a mai eseményekről készült fotókat. A legvégén pedig a boti kápolnát mutatja be Erika.

– Nem titkoltan lobbi céllal került be, hátha valaki kedvet kap a felújítására – árulta el a szerző, akinek egyébként egy nagyon különleges és féltve őrzött felvétele is helyet kapott a könyvben:

– 2000-ben volt a templomban a  bérmálás, melyen Erdő Péter is jelen volt. Ekkor ő beírt a Historia Domusba pár sort. Ám ezt a könyvet ellopták egy betörés során, ami azóta sem lett meg. Erdő Péter bejegyzéséről én akkor készítettem egy felvételt, amit a helyi újságban jelentettünk meg. Ez a beírás azóta is csak ebben a formában van meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!