Kultúra

2014.10.24. 07:55

Jól csak a szíveddel láthatsz

Jánoki Márió Fehérvárcsurgón adott koncertet. A vak fiatalember ígéretes zenei tehetség, akinek még sokat kell tanulnia. Ehhez kívánt segítségét nyújtani Paksi Zoltán, illetve az általa vezetett cég a hangverseny megszervezésével.

B. Kiss László

Jánoki Márió Székesfehérváron született 1993-ban. Koraszülöttként jött a világra, amelynek következtében elvesztette a látását. Zenei tehetsége kisgyerek korában megmutatkozott, öt évesen már szintetizátoron játszott. A zeneiskola zongoraszakára 12 éves korában íratta be édesanyja, aki egyedül neveli a fiát. Öt éve költöztek a fővárosba, ahol Márió azóta is folytatja zenei tanulmányait. Az utóbbi hónapokban énektanárhoz is jár.

Tehetségét számos versenyen, fesztiválon elért sikerei is jelzik. Teljesítményét felértékeli, hogy a születésétől vak fiatalember hallás után tanulja a darabokat, zeneszámokat. Mivel már leérettségizett, szeretné elvégezni a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet, ehhez azonban meg kell tanulnia a Braille-kotta olvasását.

Márió és édesanyja mindent a fiatalember zenei karrierjének, tehetsége kibontásának rendelnek alá, életük azonban, amely a zene körül forog nem egyszerű. A fiatalember taníttatása, zenei továbbképzése nem menne támogatók nélkül.

Paksi Zoltán, a kincsesbányai Üveg-Ásvány Kft. egyik ügyvezetője. Másfél évtizeddel ezelőtt egy olyan betegség támadta meg a szemét, amely egy éven át megvakulással fenyegette. Amikor Paksi Zoltán nagyfokú látásromlással – idézőjelben – „megúszta” a dolgot, elhatározta: lehetőség szerint segíteni próbál olyanon, akihez a sors nem volt olyan kegyes, mint őhozzá.

Ezt követően ismerkedett meg aztán Márióval és édesanyjával, Annával. Mindez évekkel ezelőtt történt, a fiú zenei tehetsége már akkor lenyűgözte az ügyvezetőt. A fiúból időközben fiatalember lett, akinek időközben mind jobban kiteljesedett természet adta talentuma.

A kincsesbányai telephelyen üveghomok bányászattal, építőipari termékek gyártásával foglalkozik az Üveg-Ásvány kft., amely az utóbbi időben két tehenészetre is szert tett. A cég az idén ünnepli megalakulásának 25 évfordulóját. Ezen jubileum alkalmával szervezett most a társaság jótékonysági koncertet Jánoki Márió javára, a vak zenész részvételével.

A hangversenyt igen reprezentatív környezetben, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban rendezték. Az esten Márión kívül fellépett a Vincze Ádám és Gallai Anett alkotta versenytáncos páros is.

Véninger Edit, a koncertet támogató cég titkárságvezetője, Jánoki Márió, Anna, az édesanya és Paksi Zoltán igazgató (Fotó: Hrubos Zsolt)

A kétórás hangverseny repertoárján ezúttal alapvetően könnyedebb hangvételű, széles körben ismert művek szerepeltek, a könnyűzene több klasszikus darabja csendült fel. Márió hangszeres és énektudásáról egyaránt számot adott a szép számú közönségnek. Elhangzott az a dal is, amelyet Benkő László és Bródy János kifejezetten Márió számára írt „Jól a szíveddel láthatsz” címmel.

A koncert igen jól sikerült: Márió átvehette tanulmányai folytatásához a hangverseny teljes, több százezer forintot kitevő bevételét, továbbá rengeteg tapsot söpört be.

A közönség pedig személyesen is megismerhetett egy nem mindennapi ifjú zenészt, és gazdagabb lett egy élvezetes este emlékével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!