Kultúra

2016.06.28. 13:15

Már letölthető a "múzeumlátogatói GPS"

Székesfehérvár - A magyar múzeumok közül először a fehérvári Egyházmegyei Múzeumban élvezhetik a látogatók - akár saját okoseszközükkel is - a beltéri helymeghatározás pozitívumait, a rengeteg plusz információt és az interaktivitást.

Kocsis Noémi

Szűcs Erzsébet művészettörténész ismerkedik az applikációval, amely egy-egy tárgynál időzve számos kiegészítő információt (linket, zeneszámot, fotódokumentációt) adhat az adott műalkotásról

A katolikus egyházmegye megbízásából fehérvári cég fejlesztette az alkalmazást, melyet a meghívottak tavaly próbálhattak ki először az intézményben, azóta tesztüzemmódban volt. A rendszer bevált, a látogatók megszerették, a kétségek is eloszlottak, miszerint az okoseszközre telepíthető applikáció elidegenítheti a nézelődő embert a tárgyaktól, de akár a többiektől is - mondta el Smohay András múzeumigazgató a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, melyen immár "élesben" mutatták be a fejlesztést. Mint hozzátette, egy kis belső terekkel és kevés szabad falfelülettel rendelkező intézménynek éppen, hogy jó módszer új technológiát alkalmazni, hiszen ezáltal tudják többlettartalomhoz juttatni látogatóikat.

Az alkalmazást egész családok használták szívesen, így inkább közelebb hozza egymáshoz a generációkat. Spányi Antal megyéspüspök arról beszélt, a múlt szombati Múzeumok Éjszakáján több százan próbálták ki a szisztémát, s nincs akadálya, hogy az alkalmazást hamarosan egy Püspöki Palota-bejárásnál is használhassák a látogatók. Egyelőre a legnépszerűbb alkalmazásboltból tölthető le az applikáció, mondta el Cseri András, a fejlesztőcég vezetője, de hamarosan valamennyi rendszeren megtalálható lesz, ahogy a fejlesztés maga sem áll meg: a témában számos előadásra kérték fel őket a közelmúltban, így várhatóan több magyar múzeum is bevezeti látogatói programjába az okoseszközökkel történő látogatókalauzolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!