Kultúra

2017.01.16. 16:15

Nagyszabású kiállítás nyílik A Magyar Kultúra Napja alkalmából

Székesfehérvár - A tárlat arra a morális döntésre készteti, értékválasztásra sarkallja a látogatót, melyre minden egyénnek, közösségnek, nemzetnek előbb vagy utóbb választ kell adnia.

Szabó Zoltán

A Magyar Kultúra Napja fehérvári rendezvényeiről, mindenekelőtt pedig A Döntés című kiállításról tartottak hétfőn sajtótájékoztatót a Vörösmarty Színházban. Minderről Cser-Palkovics András polgármester, Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója, és A Döntés című kiállítás alkotói, Somogyi Győző festő- és grafikusművész, a Nemzet Művésze, Párkányi Raab Péter szobrász- és fotóművész, illetve Tóth Norbert, a kiállítás kurátora beszéltek.

A nagyszabású tárlat Somogyi 127 festményéből, Párkányi Raab hatvanhat fotógrafikájából, továbbá fény -és illatinstallációból áll, Tóth Norbert koncepciója alapján. A megnyitó január 22-én, 16 órakor lesz a Csók István Képtárban. A tárlat arra a morális döntésre készteti, értékválasztásra sarkallja a látogatót, amelyre minden egyénnek, közösségnek, nemzetnek előbb vagy utóbb választ kell adnia. Dönteni a szépség, jóság, igazság, szentség vagy a megalkuvásokba kényszerítő vétkek és bűnök között. A tárlat egy utazás a fenevad szorítása és a hősök dicsősége között az áhított világ felé.

Balról Somogyi Győző, Kulcsár Mihály, Cser-Palkovics András, Szikora János színházigazgató, Párkányi Raab Péter, Tóth Norbert Fotó: Molnár Artúr

A festményeken az Árpád-ház szentjei, illetve a magyar hősök arcképcsarnoka láthatók, míg a fotógrafikák címe: A fenevad hatvanhat álarca. A tárlat két tematikus egységből áll: a képtár földszinti előcsarnokában Somogyi Győző korábbi, Székesfehérvárhoz kapcsolódó alkotásaiból válogatnak, az emeleti részen pedig maga A Döntés tekinthető meg, amely április 30-áig várja az érdeklődőket.

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó rendezvények egyébként már korábban megkezdődnek a városban. A Városházán Vakler Lajos: Szent István emlékek Rómában című dokumentumfilmjét vetítik és Simon Erika ehhez kapcsolódó fotókiállítását nyitják meg pénteken, 17 órától. Ugyancsak pénteken nyílik, 18 órakor Drégely László festőművész, díszlettervező, szobrász emlékkiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban, ahol 19 órakor Hubay Miklós Elnémulás című színművének közjátékát is bemutatják. A Vörösmarty Színházban január 22-én, 18 órakor kezdődik a hagyományos kultúra napi gála, ahol átadják a Pro Cultura Albae Regiae díjat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!