Kultúra

2015.10.18. 15:29

Tavasszal szobrot avatnak

Egy zseniális alkotó, akinek életében nem volt köze Fehérvárhoz. Ám most már évek óta a miénk is: hiszen Réber László grafikusművész munkái a városba (is) kerültek.

Gábor Gina

Az alkotó lánya, Widengard- Réber Krisztina 2006-ban úgy határozott: édesapja hagyatékának egy részét letétbe helyezi a fehérvári múzeumban. Látta ugyanis a fehérvári múzeum tárlatát a grafika aranykoráról: ezen Réber művei is szerepeltek. Így a múzeumban 1300 grafikát helyezett letétbe, ezekből a művekből 2008-ban nyílt retrospektív kiállítás a Csók képtárban. Aztán 2012-ben létrejöhetett a Hetedhét Játékmúzeum a két páratlan hagyatékból, Moskovszky Éva játékgyűjteményéből és Réber László munkáiból. A játékmúzeumban állandó kiállításon láthatjuk a lenyűgöző Réber-rajzokat amelyek között olyanok is akadnak, amelyek több generáció számára tették még vonzóbbá, átélhetőbbé a mesét, hiszen a neves grafikusművész Janikovszky Éva, Lázár Ervin és mások könyveihez készített emlékezetes illusztrációkat. Később, felnőttként Gerald Durrel, Örkény István vagy Vonnegut műveit olvasva égtek belénk a jellegzetes Réber-rajzok.

Kovách Gergő szobrászművész és a Réber-figurákat idéző szobor

A játékmúzeum évről évre konferenciát rendez Réber művészetéről: az idén mozgó és álló képei egyaránt szóbakerültek, az alkotó animációs filmjeit is levetítették.

A hagyaték gondozójával, Réber Krisztinával Szűcs Erzsébet művészettörténész beszélgetett arról a feladatról, amit édesapja 2001-es halála óta végzett. Krisztina kijelentette: szerinte a jogutódlás nem jár kötelező feladatokkal. Más kérdés, hogy ő maga szerette volna, ha mindaz, amit az édesapja hátrahagyott, méltó módon élne tovább az utókor emlékezetében. Krisztina az elmúlt 15 évben rengeteget dolgozott: ma is több kiadóval tart kapcsolatot. Így születtek meg a nagy átfogó tárlatok, így jelent meg az Élet és Irodalom számára készített Réber-tusrajzokat összegyűjtő kötet.

Most pedig a legújabb öröméről beszélt. Már hazánkban is letölthetők olyan internetes applikációk, amelyeken a mesékhez fűzött rajzok meg is mozdulnak! A konferencián körbejárt Krisztina tabletje. Ezen láthattuk Réber László meg-megmozduló figuráit, miközben Janikovszky Éva: Ha én felnőtt volnék vagy a Kire ütött ez a gyerek? című könyvét lapoztuk a tableten. Az applikáció emellett hangoskönyvként, játékként is használhatő. Az is kiderült, hogy a kiadó képviselői Krisztina javaslatai alapján készítették el az applikációt a már említett kötetekhez, továbbá Sebők Éva: Állatszálloda című meséjéhez.

Krisztina további vágya, hogy kiállítást hozzon létre édesapja vázlataiból, s egy könyvet is írna, amelyben közreadja emlékeit, és a jellemző történeteket Réber Lászlóról. Arról is hallottunk, hogy valóra válhat Krisztina régi álma: egy szobor, ami az édesapja emlékét idézi.

Krisztina néhány éve egy kiállításon látta meg Kovách Gergő képzőművész festett szobrait, úgy gondolta, ő az, aki képes lenne visszaidézni Réber László illusztrációinak, különleges mesevilágának hangulatát... Kovách Gergő így készítette el a koronát tartó, sétáló kicsi herceg figuráját. A fiú láthatatlan pórázon egy kutyát vezet... Nem csak a figura, hanem az alatta elterülő pázsit is a Réber-rajzok világát idézi. Krisztina elárulta: a szobor jövő májusban a Hiemer ház udvarára kerül.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!