Bulvár-celeb

2024.03.18. 12:30

Tudta, mi köze van az Oscar-díjas Robert Downey Jr.-nak a tatai temetőhöz?

A Vasembert alakító színész reflektorfényben úszott az Oscar-gálán, hiszen az Oppenheimerben nyújtott alakításáért átvehette a legjobb férfi mellékszereplő díjat.

MW

Robert Downey Jr. a legjobb mellékszereplő díját hozta el

Forrás: Getty Images

Fotó: Jeff Kravitz

Nem titok, sőt, az utóbbi években többször is szóba került a Vasembert alakító világsztár, Robert Downey Jr. tatai származása. Hazánk egyik legrégebbi, 280 éves és még máig is működő zsidó temetőjében nyugszik az Oscar-díjas színész szépapja és szépanyja – írja cikkében a Kemma.hu.

A temető „A” parcellájában találhatók az Oscar-díjas színészhez, Robert Downey Jr.-hoz köthető sírok. Stern Jakab volt a szépapja, aki lisztkereskedőként dolgozott. Mellette vélhetően a testvére, Fülöp fekszik. Erre a születési és életkori adatok alapján lehet következtetni. Amikor Stern Jakab meghalt, a felesége, Deutschländer Eleonóra hozzáment Deutsch Simonhoz, így a sztár szépanyját a második férje mellett temették el.

A tatai zsidó temetőben nyugszanak a világsztár ősei
Forrás: Kemma.hu

Házasságukból született Stern Ilka és férje, Süss Rudolf az 1800-as évek második felében az Újvilágba hajózott szerencsét próbálni. A férfi nevet változtatott, és ettől kezdve Ormayként lehetett találkozni a családdal. Négy gyermeket neveltek, közülük a legfiatalabbként született Ella Eleonóra volt Robert Downey Jr. dédnagymamája.

Eleanore Ella Ormay 1911-ben James McLauchlennel kötött házasságot, és az ő kapcsolatukból született Betty, vagyis Robert Downey Jr. nagymamája. Betty férjét Robert Eliasnak hívták, ők adtak életet a Robert Elias néven született Robert Downey Sr.-nak, vagyis Robert Downey Jr. édesapjának.

Az e-könyv, a Legyen lelke Isten árnyékában – A tatai zsidó temető története és 18–21. századi sírkövei címmel jelent meg, és letölthető Tata város honlapjáról. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!