Diplomácia

2024.03.27. 12:38

Szijjártó: Európa biztonsága Afrika stabilitásával kezdődik (videó)

Európa biztonsága Afrika stabilitásával kezdődik, ezért óriási szükség van a terrorellenes harcban és a menekültek ellátásában részt vevő Kenya támogatására, amelyhez Magyarország is nagyban hozzájárul – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Nairobiban.

MW

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kenyai kollégájával, Wycliffe Musalia Mudavadival közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulóját, és ezt a viszonyt mindig is a kölcsönös tisztelet jellemezte, aminek a jelentősége különösen felértékelődött napjainkban, a háborúk és az erősödő terrorveszély korában.

Rámutatott, hogy a terrorizmus fenyegetése súlyos árnyékként vetül Afrikára, és ez a migráció egyik fő kiváltó oka is, ezért hazánk nagyra becsüli Kenya szerepét a terror elleni küzdelemben és a menekültek ellátásában.

„És minél sikeresebb Kenya a terrorellenes harcban és a menekültek ellátásában, annál nagyobb biztonságban vagyunk mi Európában” – szögezte le.

Hozzátette, hogy Európa biztonsága Afrika stabilitásával kezdődik, ezért nagy szükség van azokra az államokra, amelyek hozzájárulhatnak a térség megerősítéséhez, ezért Kenya is támogatást érdemel.

Tájékoztatása szerint Magyarország nemcsak szavakban, hanem tettekben is segítséget nyújt Kenyának, minthogy a hazai biztonsági helyzet is annál jobb, minél stabilabb és fejlettebb az ország.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy

hazánk hatmilliárd forintnyi kötött segélyhitel-programot indít a kelet-afrikai országban, amelynek keretében magyar vállalatok két központot állítanak fel az öntözési rendszer és a halászat modernizációja érdekében, ezáltal javítva az élelmiszerellátás biztonságát.

Bejelentette, hogy a kormányzat 200 millió forintos pénzügyi támogatásról döntött egy mezőgazdasági oktatási és kutatási központ létrehozásához, amellyel magyar vetőmagokkal korszerűsíthetnék a kenyai agrárszektort.

Közölte, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem három megegyezést is aláírt kenyai kutatóintézetekkel és cégekkel a mezőgazdasági együttműködés fejlesztése érdekében.

Ezt követően üdvözölte, hogy Kenya atomerőmű építéséről határozott, ami segíteni fog a károsanyag-kibocsátás csökkentésében és a zöld célok elérésében.

Tudatta, hogy 

a felek nukleáris oktatási és képzési együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek keretében Magyarország részt fog venni kenyai szakemberek felkészítésében, és a hatóságok készek a szabályozási tapasztalatok átadására is.

Érintette az idei magyar európai uniós elnökség kérdését is, a támogatásáról biztosítva Kenya „igazságosabb, kiegyensúlyozottabb nemzetközi politikai rendszerre” vonatkozó igényét. Arról beszélt, hogy Magyarország is egyetért ebben a célkitűzésben, miután „napjainkban a politikai rendszer inkább egymás kioktatásáról és bírálatáról szól az együttműködés helyett”.

Hozzáfűzte, hogy tavaly aláírták az EU-Kenya gazdasági partnerségi megállapodást, Magyarország pedig mindent meg fog tenni a mielőbbi hatályba lépés érdekében az elnökségi féléve során.

A miniszter az Education Hungary iroda bővítésének ünnepélyes bejelentésén közölte, hogy az alapító Pécsi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola, illetve Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem mellett a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem is csatlakozott a programhoz, amelynek keretében átfogó segítséget nyújtanak a magyarországi képzési lehetőségek iránt érdeklődő diákoknak.

Kiemelte, hogy a magyar felsőoktatásban jelenleg 290 ezren tanulnak, közöttük 40 ezer külföldi, és sok kenyai is, akik az így megkapott versenyképes tudás birtokában hozzájárulhatnak hazájuk fejlődéséhez.

Aláhúzta, hogy hazánk évente kétszáz kenyai diák számára biztosít felsőoktatási ösztöndíjat, és nagyon népszerű a program, hatalmas a túljelentkezés, ezért fontolóra fogják venni a keretszám bővítését, ha továbbra is ekkora lesz az érdeklődés.

Leszögezte, hogy Afrika lakosságának a 60 százaléka 25 év alatti, így rendkívül lényeges az oktatási együttműködés.

Kifejtette, hogy Magyarország kis ország, amelynek erősségét nem a katonai vagy gazdasági ereje adja, hanem tudományos és kulturális teljesítménye, így hazánk ezen a területen is támogatást próbál biztosítani Afrika fejlődéséhez.

„Tudjuk, hogy önöknek itt, Afrikában nem kioktatásra vagy jótanácsokra van szükségük, hanem konkrét segítségre, konkrét együttműködési programokra a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös előnyök alapján” – összegzett.

Magyarország hatmilliárd forint értékű kötött segélyhitel-programot indít Kenyában

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kenyai pénzügyminiszterrel, Njuguna N'dunguval közös sajtóértekezletén kijelentette, hogy a kelet-afrikai térség komoly lehetőséget jelent a magyar vállalatok számára, ezért mostani útjára tizenhét cég vezetője kísérte el az esetleges beruházások és együttműködések feltérképzése céljából.

A megállapodás aláírását követően aláhúzta, hogy

a két ország a diplomáciai kapcsolatok felvétele óta eltelt hatvan évben sok mérföldkövet elért, és ilyen az is, hogy most aláírásra került a megegyezés egy hatmilliárd forintnyi kötött segélyhitel-programról, amelynek keretében az élelmezésbiztonsági és a mezőgazdasági területen két beruházást hajtanak végre.

Magyar vállalatok korszerűsíteni fogják Ahero régiójának öntözőrendszerét kétmilliárd forint értékben, valamint halászati központot hoznak létre Kabonyoban négymilliárd forint értékben – tájékoztatott.

Közölte, hogy ezek a beruházások a kétoldalú együttműködés szorosabbra vonása mellett a kenyai mezőgazdaság fejlesztéséhez, az élelmiszerbiztonság javításához is nagyban hozzá fognak járulni.

Emlékeztetett rá, hogy Magyarország azon kevés állam közé tartozik, amelyek az alkotmányukba foglalták a GMO-mentességet.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a magyar kormány támogatja a hazai gazdasági szereplők beruházásait Kenyában, amelyek hozzájárulhatnak az ország fejlődéséhez, az életkörülmények javításához.

Magyarország nemcsak szavakban, hanem tettekben is segítséget nyújt Afrikának

 – fogalmazott a miniszter.

Kifejtette, hogy fontos a jogbiztonság ezen a téren is, ezért hazánk elkötelezett a beruházásvédelmi megállapodásról szóló tárgyalások mielőbbi lezárása mellett.

Üdvözölte az EU-Kenya gazdasági partnerségi megállapodás tavalyi aláírását, és arról számolt be, hogy az idei magyar európai uniós elnökségi félév során mindent meg fognak tenni a hatályba lépés érdekében.

A miniszter végezetül azt hangsúlyozta, hogy a világ ma „a veszélyek és kihívások korában” él, amelyet a klímaválság és az erősödő terrorveszély mellett a háborúk is jellemeznek. Szavai szerint ezért „stabil pontokra, pillérekre és államokra” van szükség, amelyek a maguk régiójának stabilizációjához is hozzájárulhatnak, és ilyen Kenya is Kelet-Afrikában.

Elismerjük az ország ezen stabilizáló szerepét, ezért nem csupán nyilatkozatokkal kívánjuk támogatni Kenyát, hanem valódi tettekkel is

– fogalmazott, támogatásáról biztosítva a kétoldalú együttműködés fejlesztését a kölcsönös tiszteletre és előnyökre alapozva.

Minden feltétel adott a magyar-kenyai gazdasági együttműködés fejlesztéséhez

Minden előfeltétel adott a magyar-kenyai gazdasági együttműködés fejlesztéséhez, a két ország között nincsenek nyitott, vitás politikai kérdések, és hamarosan aláírásra kerül a kölcsönös beruházásvédelmi megállapodás is - jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Nairobiban. 

A tárcavezető a Kenyai-Magyar Üzleti Fórumon elmondott beszédében arról számolt be, hogy

 tizenhét magyar vállalat vezetője kísérte el az útjára, amelyek a legmodernebb techonlógiákat képviselik a saját területükön, így beruházásaikkal hozzá tudnának járulni az ország gazdaságának fejlesztéséhez. 

Kiemelte, hogy a résztvevők között vannak mezőgazdassági és élelmiszerbiztonsági, vízgazdálkodási és modern közigazgatási szolgáltatási cégek is, amelyek a világ számos pontján jelen vannak, így Afrikában is. 

Lényegesnek nevezte a jogbiztonságot ezen a téren is, ezért üdvözölte, hogy hamarosan aláírhatják a felek a kölcsönös beruházásvédelmi megállapodást, továbbá tárgyalás folyik a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény lehetőségéről is.

Felszólalásában ezért

 bátorította a magyar és a kenyai vállalatokat is az együttműködésre, a két ország közötti kiváló, vitás vagy nyitott kérdésektől mentes politikai kapcsolatok kihasználására.


Szijjártó Péter ezt követően Kenya regionális stabilizáló szerepét méltatta, kitérvén a terrorizmus elleni erőfeszítésekre és a több százezer menekült ellátására. 

Ezzel kapcsolatban pedig aláhúzta, hogy Magyarország jelentős támogatást nyújt az országnak, például évi kétszáz diákot fogad onnan ösztöndíjjal a felsőoktatásban, s bővítették az Education Hungary irodát is. 

Emellett hatmilliárd forintnyi értékben kötött segélyhitel-program indul Kenyában az élelmiszerellátás biztonságának javítása, a mezőgazdaság modernizációja érdekében, amelynek keretében korszerűsítik az öntözési rendszert és halászati központot hoznak létre. Egy másik projektben magyar vetőmagokkal korszerűsíthetik a helyi agrárszektort - tájékoztatott.  

Valamint érintette a nukleáris oktatási és képzési együttműködési megállapodást is, amelynek nyomán Magyarország részt fog venni kenyai szakemberek felkészítésében, és kész a szabályozási tapasztalatok átadására is. 

A miniszter végezetül leszögezte, hogy a világ most a veszélyek korát éli, az utóbbi néhány évben három olyan, nem gazdasági eredetű válság is kitört, amely megrengette az addigi status quót.
Emlékeztetett rá, hogy a koronavírus-járvány során megszakadtak az ellátási láncok, az ukrajnai háború és az amiatt elrendelt szankciók nyomán nehéz helyzetbe került az eurázsiai együttműködés és az égbe szökött az infláció, a gázai konfliktus következtében pedig zavar keletkezett a kereskedelmi hajózásban a Vörös-tengeren. 

Szavai szerint

 mindez különösen súlyosan éreztette hatását a világgazdaságba mélyen integrálódott és globálisan a tíz legnyitottabb gazdaság közé tartozó Magyarországon. 

"Ezért minden korábbinál nagyobb szükség van az ésszerűségre és a józan észre" - figyelmeztetett, és sérelmezte, hogy a világ ismét a blokkosodás felé halad, ami élesen szembe megy hazánk érdekeivel. 

"Magyarország az észszerűségre és a józan ész alapjára helyezi külpolitikai és külgazdasági stratégiáját az ideológiák és a dogmatizmus helyett" - mondta, a kölcsönös tisztelet fontosságát is hangsúlyozva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában