Otthon

2016.09.19. 16:10

Mit tegyünk, ha húz a hideg?

Mindenki ismeri az érzést, amikor a fűtőtest mellett majd megsülünk, a szoba másik felében viszont alig lehet megmaradni a hidegtől. Ez rendszerint a rossz hőszigetelés hatása. Nos, a szigetelésen utólag is javíthatunk. Nem csak kellemesebb lesz ettől az otthonunk, hanem még a rezsin is spórolunk.

FMH-információ

Otthonainkban átlagosan az összes elfogyasztott energia háromnegyedét fordítjuk fűtésre. Ám - mivel a lakóépületek háromnegyedének energiahatékonysága jelenleg nagyon rossz -, az említett energia nagy részével az utcát, az elpazarolt energiával pedig a környezetünket fűtjük. Hogy mennyire, abban óriásiak lehetnek a különbségek. Egy átlagos, az 1980-as években épített, F energetikai minősítésű ház kétszer annyi energiát használ négyzetméterenként, mint a mai szabványoknak megfelelő, újabb építésű típus, és akár négyszer annyit, mint a valóban korszerű, A vagy A+ minősítésű ingatlanok.

Amikor valaki hőszigetelés mellett dönt, az esetek többségében a spórolás a fő cél. A jól átgondolt, szakszerűen kivitelezett, akár utólagosan elvégzett hőszigeteléssel ugyanis már az első fűtési szezonban jelentős rezsicsökkentésre számíthatunk. A spórolás mellett az is fontos indok, hogy a rosszul szigetelt házban tartózkodni sem kellemes. Mindenki ismeri az érzést: bárhogy fűt is, a falakból csak úgy sugárzik a hideg - így inkább oda sem ülünk. A rossz hőszigetelő-képességű padlókon, falakon, mennyezeteken ráadásul lecsapódik a pára, a tartósan nedves felület pedig penészgombák elszaporodásához vezethet. Az utólagos hőszigetelés ezen is változtat.

A szigetelés manapság elengedhetetlen: egy jól szigetelt házban a lakók komfortérzete is nő Fotó: ÚjHáz Centrum

A tető és homlokzat szigetelésével is 30-40 százalékkal csökkenthető a fűtési energiaigény. Ez egy átlagos, 100 négyzetméteres családi ház esetében éves szinten akár 1000 köbméter gáz, és 50 ezer forint fűtési költséget is jelenthet. A hőszigetelés emellett a komfortérzetet is növeli, ráadásul jól szigetelt, így meleg falak között a 21 fokot is melegebbnek érezzük, nem kell feljebb csavarni a kazánt - hangsúlyozzák a szakértők.

A korszerű szigetelés az ingatlan értékét is növeli, így legkésőbb az értékesítéskor már kötelező energetikai tanúsítványban szereplő jobb ítélet révén, biztos megtérülésre számíthatunk.

A megfelelő hőszigetelő anyag kiválasztása az adott épület funkciójától, az igényektől és a műszaki követelményektől függ. A kőzetgyapot páraáteresztő, hangszigetelő és víztaszító képességének köszönhetően népszerű, és a tűzvédelmet is segíti, mivel nem éghető, és megakadályozza a tűz terjedését.

A hőszigetelési jellemzők alapján a legkedvezőbb anyagok a habosított polisztirol hőszigetelések (EPS), ezek biztosítják a legkisebb hőveszteséget, és az áruk is kedvező. A polisztirol táblákhoz a gyártók legtöbbször komplett homlokzati hőszigetelő rendszereket ajánlanak, gyárilag előkevert ragasztó és vakoló anyagokkal. Fontos viszont, hogy ha meglévő vakolatra ragasztjuk a hőszigetelést, a régi vakolat ellenőrizhetetlen minősége miatt a ragasztás mellett plusz rögzítést is célszerű alkalmazni.

S hogy milyen vastag szigetelésre lenne szükség? A jelenlegi szabályozás költséghatékony modellje a hőszigetelés vastagságára minimálisan 13 centiméteres vastagságot ír elő. A 2020 utáni közel nulla energiaigényű szabályozás miatt a szükséges hőszigetelési vastagság várhatóan növekedni fog, átlagosan a 20 centi körüli értékre.

Igaz, a 2020-tól életbe lépő új szabály csak azokra az épületekre vonatozik, amelyekre e dátum után kérnek majd használatba vételi engedélyt. Ezért aki most kezd házépítésben gondolkodni, annak már nagyon is szem előtt kell tartania az új rendelkezéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!