Programok

2014.09.28. 17:32

Programok, rendezvények Fejér megyében szeptember 29-től

Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények szeptember 29-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

OKTÓBER 17.

Színház lesz a volt moziban

Mór – Bérletes színházi előadásokat szervez a Lamberg-kastély Kulturális Központ felnőtteknek a mozi épületében a Körúti Színház előadásában. Műsoron Neil Simon: Mezítláb a parkban, Tabi László: Spanyolul tudni kell, valamint Molnár Ferenc: Doktor úr című darabja. Elsőként a Mezítláb a parkban című előadást láthatják az érdeklődők október 17-én. A darab szereplői: Kautzky Armand, Pikali Gerda, Frajt Edit, Koncz Gábor, Lipták Péter, Kozel Dani.

 

OKTÓBER 13.

LEGO: nem alapfokon

Dunaújváros – LEGO robotépítő versenyt hirdetett a Dunaújvárosi Főiskola háromfős csapatok jelentkezését várják. „Ha szereted a LEGO-t és a programozást, regisztrálj és vegyél részt a LEGO robotépítő versenyben!" – áll az intézmény felhívásában. A szervezők háromfős csapatok jelentkezését várják. A versenyen a főiskola szakemberei által kidolgozott építési és programozási feladatokat kell majd megoldaniuk a résztvevőknek. A versenyt október 21-én rendezik, jelentkezni október 13-ig lehet, bővebb információ a főiskola munkatársától Petrik Anettől kérhető a 25/551-274-es telefonszámon.

OKTÓBER 8.

Véradás

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Vöröskereszt Országos Véradó Napot rendez a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából.

Az Országos Véradó Naphoz a Fejér megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is csatlakozott.

A véradás helyszíne: Fejér megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Székesfehérvár, Szent Flórián körút 2., tornaterem

A véradás időpontja: 2014. október 08-án (szerdán) 9-12 óráig.Mindenkit szeretettel várunk, aki: betöltötte 18. életévét és legalább 50 kilogramm a testsúlya; magával hozta érvényes személyi igazolványát, lakcímkártyáját és TAJ kártyáját.A véradás előtt ételt kell fogyasztani és sok folyadékot inni!A gyógyszerszedés önmagában nem kizáró ok,a helyszínen lévő orvos felelősséggel dönt  a kérdésről.

Babahordozó hét lesz

Székesfehérvár - A válaszkész nevelés hívei, valamint akik a babakocsi mentes, azaz szabadabb életmód elkötelezettjei, imádják a kendős, kengurus babahordozást. Nekik nagy öröm, hogy október 8-a és 11-e között a Fehérvári Babahordozó Egyesület idén is megrendezi a Nemzetközi Babahordozó Hetet A Szabadművelődés Házában. Szó lesz a hordozás lélektanáról, az erőszakmentes kommunikációról, de bemutatnak számos, kismamáknak szánt sportolási lehetőséget is. Bemutatkozik masszázsterapeuta és mentálhigiénés szakember, lesz mesekalauz és ringató foglalkozás, játékos mozgás nagyobbacskáknak, megszólal dúla, bába, pszichológus és szoptatási tanácsadó is a négy nap alatt. Kismamáknak kötelező...

 

OKTÓBER 5.

Gyalogló nap lesz idén is

Rácalmás – Az úgynevezett World Walking Day, a Világ Gyalogló Nap október 5-én lesz Rácalmáson. Várják a közös túrára vállalkozókat. A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület Nordic Walking Klubját vezető Terekiné Rendes Éva évek óta nagy túrára, gyaloglásra invitálja a kisváros és a térség lakóit. A szervező újságolja, hogy a Világ Gyalogló Nap résztvevőivel együtt gyalogolnak idén a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia sportolói, az NB I-es női kézilabda csapat tagjai Ferling Bernadett vezetésével.

A program október 5-én, vasárnap 15 órakor kezdődik a Széchenyi téren, de a gyülekező előbb, fél háromkor lesz. A gyaloglók öt kilométeres távot tesznek meg az ABC-től indulva Ófaluban, a Duna-parton, illetve onnan vissza a kiinduló helyhez. A rendezvény előtt bárki elsajátíthatja a nordic walking (északi séta) alapjait, kipróbálhatják a speciális botokat, azok használatot. A Dunaújvárosi Egészségfejlesztési Iroda lakossági szűrésekkel vár mindenkit a bázishelyen, a Széchenyi téren. A helyi nagy sportáruház szabadidős eszközöket mutat majd be, amelyeket ki lehet próbálni ingyenesen. A közös gyaloglás után célba érkezők ajándéksorsoláson vehetnek részt.

Röpis gyerek torna

Fehérvár – Felsővárosi Masita Mini Őszi Röplabda Tornát évről évre hagyományosan megrendezi a Kodolányi Masita FRKE. Október 5-én, vasárnap Mini (2002. január 1. után született fiúk számára rendez röplabda tornát a Kodolányi Masita FRKE. A verseny célja az ifjú tehetségek felkutatása, a röplabdás kapcsolatok, barátságok felfrissítése, ápolása, valamint a gyerekekkel megszerettetni a röplabdás rendezvények hangulatát. A megmérettetést Székesfehérvár Önkormányzata, a Kodolányi FRKE, a Felsővárosi Általános Iskola, és a Corbra Sport Masita Holland Sportruházat közösen rendezi. A mérkőzéseket két nyert szettig játsszák a jelenlegi szabályokkal, a kötelező sorcsere kivételével. A verseny helyszíne, mint minden évben, ezúttal is a Felsővárosi Általános Iskola tornacsarnoka lesz.

 

OKTÓBER 4.

Szüreti felvonulás és véradás

Előszállás – Október 4-én hagyományőrző szüreti felvonulást rendeznek. A szervezők az útvonal kialakítása miatt kérik azokat, akik szeretnék a felvonulókat megvendégelni, szeptember 24-ig jelezzék Tábiné Nyúl Gabriellának. Szeptember 25-én véradás lesz a művelődési házban, 9-től 12 óráig, várják a véradókat lakcím- és TAJ kártyájukkal.

Kampány a rák ellen

Dunaföldvár – A dunaföldvári szervezetek is csatlakoznak az egészségügyi szűrések népszerűsítését célzó programsorozathoz, október 4-én a mellrákra és a prosztatarákra szeretnék felhívni a figyelmet. A 3-1-2 Meridián torna Dunaföldvári Klubja, a Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt dunaföldvári csoportjai, valamint a Beszédes József Általános Iskola és a Magyar László Gimnázium szervezésében október 4-én 14 órától sétával egybekötött programra várnak mindenkit. Tavaly ezen az alkalmon százötvenen végezték a meridián torna gyakorlatsorát. Az idén az egyik szervező, Antal Ferencné Marika bízik abban, hogy még többen lesznek, hiszen a szomszéd településről is várnak csatlakozókat. Dr. Stingli Erzsébet gyermekgyógyász rövid előadásában a mellrák és a hererák megelőzésének fontosságáról, illetve az egészségügyi szűrések és a mozgás szerepéről beszél majd. A kezdeményezés célja, hogy mindannyian tegyünk egészségünk érdekében.

A nők egészségéért

Székesfehérvár – Nyílt nőgyógyászati szűrőnap lesz október 4-én, szombaton 8-13 óra között a Várkörút 8. szám alatti Család- és Nővédelmi Központban. Nyolcadik alkalommal tartanak a városban női szűrővizsgálatokat azok számára, akik fontosnak tartják életminőségük megőrzését, de nehéz vállalniuk hétköznapokon a vizsgálatokon való részvételt. A vizsgálatokra csak korlátozott számban tudnak fogadni jelentkezést, akik szeretnének részt venni, azok szeptember 29. és október 2. között 8 és 16 óra között kérjenek előjegyzést a 70/380-9512-es, kizárólag erre az akcióra fenntartott számon. A helyszínen ingyenes vércukor, koleszterin és vérnyomásmérés is lesz, valamint szintén korlátozott számban hasi ultrahang diagnosztikai szűrést és csontsűrűség mérést is végeznek majd a szakemberek.. A vizsgálat pár percet vesz igénybe és fájdalommentes.

Őszi futóverseny lesz a városban

Dunaújváros – Akinek van rá ereje, ideje, az a felső Duna-partról nyíló panorámában is gyönyörködhet futás közben. A városi önkormányzat Családi Futónapot rendez október 4-én, szombaton. A rajt és a cél helyszíne: a Városháza tér, az útvonal a Belvárosban és a felső Duna-parton vezet majd. A rendezvény célja egy kis egészséges versengés mellett az is, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmódra és népszerűsítse a futást, a sportolást.

Az őszi futóversenyt több távon rendezik. 3300 méteres lesz az Együtt az eredményért! elnevezésű viadal: erre csak előzetesen lehet nevezni. Elsősorban sportolók jelentkezését várják, akik versenyszerűen teljesítenék a távot. Az Együtt az egészségért! viadal 2500 méteres lesz: itt nincs eredményhirdetés és nincs díjazás – viszont minden benevezett és ellenőrzött futó részt vehet a tombolasorsoláson. A versenyek 9 órakor, illetve 9 óra 40 perckor kezdődnek, a díjátadás és a tombolasorsolás 10 óra 45 perckor kezdődik. Nevezési díj nincs, nevezni a [email protected] e-mail címen lehet. Az érmek mellett ajándékcsomagokat is nyerhetnek.

Mezőszentgyörgy, 12.30 óra: A szüreti felvonulás a Bocskai utcai sportpályától indul, a lovasok, hintók, fogatok számos utcát végigjárnak, majd Lepsénybe is átrándulnak. A víg táncosok a művelődési házba, a 20 órakor kezdődő szüreti bálba hívogatják táncukkal a sokaságot.

OKTÓBER 3.

Szabadbattyán, 10.30 óra: Ötvenéves a Cifrakert Óvoda. Ünnepség, faültetés, díszdiploma-átadó.

Úrhida, 16.30 óra: A civil szervezetek az idősek napján a közösségi házban köszöntik a 70. életévüket betöltött nyugdíjasokat és házastársaikat. A műsorban közreműködnek óvodások és diákok, fellép az Őszirózsa nyugdíjas énekkar.

Polgárdi, 15 óra:
Guzsalyas, népi kézműves foglalkozás, gyöngyfűzés a városi könyvtárban.

OKTÓBER 1.

Nyugdíjasok találkozója

Velence – Az Idősek Világnapja alkalmából október 1-én, szerdán 17 órai kezdettel tartják találkozójukat a helybéli nyugdíjasok a Walzer Étteremben.

Interaktív labor nyílik

Székesfehérvár – Interaktív labor nyílik október 1-jén 10-15 óra között a Gazdaság Házában. Bárki bevizsgáltathatja napszemüvegét, ékszerét, bizsuit, óraszíját, fémkeretes szemüvegét, s meggyőződhet arról, melyek a veszélyes villamos berendezések, gyermekjátékok.

A zene világnapján

Dunaföldvár – A zene világnapján, október 1-jén 18 órakor koncertre várják a zenebarátokat a városháza dísztermébe. Közreműködik Hámori Angelica zongoraművész, csellón Hőke Flóra, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő Tanszakának hallgatója játszik.

Triatlontoborzó Fehérváron

Székesfehér – Az IRONTEAM Szabadidő és Tömegsport Egyesület „Úszó és Triatlon Suli" néven úszásoktatást és triatlon utánpótlást indít október 1-től. Az IRONTEAM Szabadidő és Tömegsport Egyesület – Székesfehérváron a jelenleg egyetlen triatlonnal foglalkozó sportegyesület – szakedzők irányítása mellett több korosztály számára szeretné bemutatni és elérhetővé tenni a triatlon sportág által biztosított, folyamatos, pozitív fizikai, egészségügyi, mentális, és társadalmi fejlődési lehetőséget.

Mivel fiatal korban a leghatékonyabb az adott sportágak szakági mozgásformáinak elsajátítása, így mind az úszás, mind a kerékpár, mind pedig a futás esetében külön-külön szakedzői oktatásban és sportszakmai képzésben vehetnek majd részt a fiatalok. Az egyesület által kifejlesztett utánpótlás programban a triatlon mindhárom számát a legjobb időben, a legjobb helyen és a leghatékonyabban sajátíthatják el majd a program résztvevői.

A toborzó időszak szeptember 15-től, október 1-ig tart. Ez idő alatt szeretnék minél több fiatalnak bemutatni a triatlont, amely gyors és töretlen virágzásának köszönhetően 2000 óta már az olimpiai sportágak között szerepel. Az iskolák és egyéb közintézmények vezetőivel, valamint a testnevelő tanárokkal történő közös egyeztetés után, a lehető legtöbb helyen a tervek szerint megrendeznek egy úgynevezett „Triatlon Nap"-ot, amelynek keretén belül sor kerülne egy bemutatkozással és tájékoztatóval egybekötött triatlonos filmvetítésre, valamint egy kerékpáros ügyességi és egy „mini duatlon" verseny lebonyolítására is.

 

SZEPTEMBER 30.

A népmese napja

Rácalmás – A népmese napja alkalmából két előadásra is várják a gyerekeket és a felnőtteket szeptember 30-án délután a rácalmási művelődési házban. Az elvarázsolt fazék címmel tárgybábos, mesés és főzős színházi műsor kezdődik 15 órakor, majd Berecz András felnőtteknek szóló meseelőadása következik 18 órától. A program mindenki számára ingyenes.

A karnagy emléktáblája

Székesfehérvár – A Zene Világnapja előestéjén, szeptember 30-án, kedden 17 órakor avatják fel Somorjai Ferenc zenetanár, karnagy emléktábláját. Nagy Edit szobrászművész alkotását a Hermann László Zeneiskola falán helyezik el. Az ünnepségen emlékező beszédet mond Horányi Ottilia énektanár, karnagy.

Egész napos mesemondás

Székesfehérvár – Szeptember 30-át, Benedek Elek születésének évfordulóját egész napos mesemondással ünneplik a Fő utcai Igézőben. A mesék 10-19 órától szólnak, s persze nem marad el a szokásos, mindennapi, 18 órai utcai mesemondás sem.

Így kereskedtek a játékokkal

Székesfehérvár – Szeptember 30-án 16.30-tól ismét diavetítéses előadást tartanak a Hetedhét Játékmúzeum Moskovszky-gyűjteményt bemutató ismeretterjesztő sorozatában. A díjmentesen látogatható programban ezúttal Török Róbert történész, igazgatóhelyettes (a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szakértője) beszél a magyarországi játékkereskedelem történetéről, „Hét a bazár hét, máma minden hét.” címmel.

 

SZEPTEMBER 29.

Mihály-napi vásár

A székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola Mihály-napi vásárt rendez. Szeretettel várnak minden érdeklődőt egy jó hangulatú vásári forgatagba szeptember 29-én 14 és 17 óra között a Széna téren.

Teadélután az Írisszel

Dunaújváros – Szeptember 29-én, hétfőn 17 órakor jelentkezik az Írisz Versszínpad irodalmi teadélutánja a Munkásművelődési Központban. A szervezők és a fellépők minden érdeklődőt szeretettel várnak az ingyenesen látogatható verses találkozóra.

Edzőképző tanfolyam

Dunaújváros – A Magyar Labdarúgó Szövetség Felnőttképzési Intézet Edzőképző Központja UEFA „A" labdarúgó edzőképző tanfolyamot indít 2014. október 14-ei kezdéssel, Telkiben. Jelentkezési feltételek: UEFA „B" diploma és két éves edzői gyakorlat a B szintnek megfelelő csapattal, kitöltött jelentkezési lap beküldése, egyesületi ajánlás, játékvezetői vizsga, betöltött 18. év, orvosi alkalmassági igazolás, erkölcsi bizonyítvány, érettségi bizonyítvány. A képzési idő 140 óra, a tanfolyami díja 300.000 Ft+ÁFA. A felvételi időpontja: 2014 szeptember 29-30. Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 21., vasárnap) 12 óra. Felvehető létszám: 24 fő.

Finomhangolás az Alba Ligára

Fehérvár - Az előzetes tervekkel ellentétben egy héttel később kezdődik az Alba Liga kispályás bajnokság sorozata. Szeptember 29-én rajtol a városi kispályás labdarúgó bajnokság, az Alba Liga Székesfehérvár Önkormányzata, az MLSZ Fejér megyei igazgatósága és a Videoton FC közös rendezésében. A bajnoki rendszer szervezésekor alapvető célkitűzés volt a kedvező nevezési díjak kialakítása és az igényes, kulturált mérkőzéshelyszínek kiválasztása. A Liga honlapján keresztül lehetett nevezni a 2014/15-ös bajnokság küzdelmeire. Nem vitás tavaly mérföldkövéhez érkezett a fehérvári kispályás labdarúgás. Az Alba Liga az országban mintaprojekt, az MLSZ Grassroots (a nem professzionális labdarúgó tevékenységek gyűjtőfogalma) programjához szervesen illeszkedik. Ez volt az első ilyen amatőr bajnokság, ahol igénybe vették az MLSZ egész infrastruktúráját, adatbázisát, és médiahátterét.

Nyolcvankét helyszínen mozoghatunk

Székesfehérvár – Harmadszor rendezik meg szeptember 29. és október 5. között az Európa-szerte egyre népszerűbb, testmozgást támogató eseménysorozatot, a MOVE Weeket. Az EU által támogatott projekt célja, hogy 2014-ben egymillió európai mozogjon e sportrendezvényeken. Székesfehérváron 82 helyszínen biztosítanak ingyenes sportolási lehetőséget – számolt be Östör Annamária, egészségügyi és sporttanácsnok, Veress Réka, MOVE Week koordinátor és Magony Tamás, a Civil, Ifjúsági és Sportiroda sportmunkatársa. Budapesten túl a legtöbb ingyenes sportolási lehetőséget Fehérvár kínálja. 82 helyszínen várják a sportolni vágyókat, gyakorlatilag az összes általános iskola tornatermében, de például a Bregyó közben is lesznek foglalkozások.

Dunaújváros

Bartók Kamaraszínház: 19 órakor a stúdióteremben Moliere: Amphitryon – tragikomédia.

Munkásművelődési Központ: Rejtvényfejtők Klubja 16-18 óráig a fszt. 209-es teremben.

Rosti Pál Fotóklub 18-20 óráig a 106-os teremben (minden hó első és harmadik hétfőjén).

Anonim Alkoholisták Klubja 18-20 óráig a 211-es teremben. Horvátok és Szerbek

Dunaújvárosi Egyesülete 17-18 óráig a 203-as teremben. Sakk Kör 16-20 óráig a 105-ös teremben. Mah-Jong Klub 17-21 óráig a 011-es teremben. Barcsay Képzőművészeti Stúdió 15-19 óráig a 102-es teremben. Vakok és Gyengén látók Írisz Klubja 15-17 óráig a 207-es teremben (minden hó első és harmadik hétfőjén). Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület 16-18 óráig a 106-os teremben (minden hó első és második hétfőjén). Siketek és Nagyothallók Dunaújvárosi Csoportja a 207-es teremben (minden hónap első és harmadik hétfőjén).

József Attila Könyvtár: Nyitva tartás: a felnőttkönyvtár 10-18.30 óráig. A gyermekkönyvtár: 10-18 óráig.

Béke fiókkönyvtár: 13-18 óráig várja az olvasni szerető olvasókat.

A mozik műsora

Székesfehérvár, Cinema City: 22 Jump Street: A túlkoros osztag: 14.45, 20.15. A Galaxis őrzői 3D: 16.15, 20.00. A tini nindzsa teknőcök 3D: 14.00, 17.45. A Védelmező: 14.40, 17.20, 20.00. Az emlékek őre: 15.30, 20.30. Az útvesztő (angol nyelvű, feliratos film): 15.00, 17.20, 19.40. Delfines kaland 2.: 13.30, 15.45, 18.00. Ha maradnék (angol nyelvű, feliratos film): 13.15, 17.00. Így neveld a sárkányodat 2. 3D: 13.00. Kamuzsaruk: 13.50, 16.00, 18.10, 20.20. Lucy: 18.40. Maja, a méhecske 3D: 16.30, 18.30. Maja, a méhecske: 14.15. Szerelem a végzetem: 19.30. Szexvideó: 20.30. Szuper – Hipochonder: 14.45. T.S. Spivet különös utazása 3D: 13.10, 17.30, 19.40. T.S. Spivet különös utazása: 15.20. The Expendables – A feláldozhatók 3.: 16.50, 19.30.

Barátság mozi: Micsoda nők!: 18.00. Szabadesés: 20.00.

Dunaújváros, Dózsa Mozicentrum: A Védelmező: 18.00, 20.15. Maja, a méhecske: 16.15.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!