Rendőrségi

2015.06.05. 06:06

Így loptak el tizenhárom autót a Velencei-tónál (videó az elfogásról)

A gárdonyi rendőrkapitányság nyomozói egy autótolvaj bandát vettek őrizetbe, akik tucatnyi gépkocsit loptak el a Velencei-tó közeléből.

Buthy Lilla

2014 elején indult el a nyomozás, ami először egyetlen kocsilopás bejelentésből indult, majd egyre csak szaporodtak a hasonló feljelentések. Tavaly április óta tizenhárom autót loptak el és bontottak szét, majd értékesítettek alkatrészként. Ez a szám persze még emelkedhet: a korábbi, 2013-as kocsilopások aktáit is újra át fogják nézni a nyomozók. Főként a Velencei-tónál és környékén, például Martonvásáron is tevékenykedett az egyébként Kunszentmiklósról származó, budapesti székhelyű tolvajbanda. A vasút környéki P+R parkolókból gurultak ki éppen több autóval, mint amennyivel érkeztek. Ezek azok a parkolók, ahol a Budapestre tartó dolgozók akár egy napra is ott hagyják autójukat, így a feljelentéstől való félelem nélkül, különösebb izgalmak nélkül hajthattak velük a Dunaújváros irányába vezető utakon, egészen a Perkátán található hangárszerű épületig. A sorozatjelleget hamar felfedezték: szinte csak Suzukikat vittek el, nem túl finom módszerekkel. Nem is volt szükségük precíz szöszmötölésre, hiszen nem az autót akarták továbbértékesíteni, csak az alkatrészeit. Bezúzták az ablakot, aztán vagy erőszakkal beindították, vagy elvontatták az autót. A nyomozás során nagy segítséget nyújtottak a távolabbi települések kamerarendszerei. Ezen a ponton csapja fel Szabó Zoltán a Gárdonyi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának és az ügyben folytatott nyomozás vezetője azt a nyomozás adatait tartalmazó óriási paksamétát, ami eddig az asztalon hevert. A fényképeken jól látszik, hogy a rablók rutinosak, és tartottak attól, hogy a kamerák rögzítik az arcukat, ezért közlekedtek végig lehajtott napellenzővel. Egy pillanatban azonban óvatlanok voltak: éppen egy lopott felvezető autóval vontatták a még frissebben lopott másik kocsit, amikor a vontatókötél elszakadt. Mindkét sofőr kiszállt az autóból, majd egyenesen belenéztek az utcán található térfigyelő kamerák egyikébe. De ez csak az egyik bukta :

- Ellenőriztük az aukciós és online hirdetési oldalakat. Az egyik ilyen népszerű honlapon bukkantunk rá a gépjárművekhez tartozó alkatrészek hirdetéseire. Gyanús módon csak futárpostával és egy gyorsétterem parkolójában lehetett hozzájutni a megvásárolt alkatrészekhez - mondta el a nyomozó, majd így folytatta: - Sorozatos adatgyűjtéssel jutottunk el addig, hogy szerda hajnalban több helyszínen, egy időben, a készenléti rendőrség támogatásával, bevetési egységekkel, a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársainak segítségével elfogásokat hajtottunk végre: Budapesten a XVIII. kerületben, Gyálon és Perkátán. A házkutatás során nagy mennyiségű gépjárműalkatrészt, lopáshoz használatos eszközöket és két egészében megmaradt gépjárművet találtunk: egy Budapestről lopott harmincmilliós terepjárót, egy Range Rovert és egy Suzukit - tette hozzá Szabó Zoltán.

- Volt, amikor az előélettel rendelkező, gyakorlottnak nevezhető elkövetők három autót vittek el egyszerre - mondta el a nyomozó.

A 23, 20, 36 és 41 éves férfit gyanúsítottként hallgatták ki a gárdonyi rendőrök, majd bűnügyi őrizetbe vették őket, a járási ügyészség pedig előzetes letartóztatásukról döntött. Ahogy arról a bevezetésben már szó esett, családi vállalkozás volt az övék: sógorok testvér és barát is részt vett az akciókban. Volt, akinek a kocsilopásban, másnak pedig az értékesítésben és a bontásban volt szerepe. Információink szerint ezidáig mindent tagadtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!