Sport

2017.01.23. 18:50

Endurolovag vasparipán - Dobogós helyek, a tavalyi volt az eddigi legsikeresebb éve

Szabadbattyán - A magyar válogatott színeiben 2015-ben indult először enduro világbajnoki futamon. 2016-ban eredményes évet zárt.

V. Varga József

Kubik Richárdot már gyermekként elvarázsolta a motorozás. Az első motorját 7 éves korában kapta, s két év múlva Kőszárhegyen kezdett krosz-szozni. 2007-ben indult első endurokrossz viadalán, 2009 óta igazolt versenyzőként vesz részt a hazai bajnokságban. A nemzetközi mezőnyben először a 2015-ös kassai enduro csapat-világbajnokságon mérette meg magát.

Az enduromotorok hosszú távú terephasználatra készültek, nem keverendők össze a krosszmotorokkal. Maga a szó spanyol eredetű, azt jelenti: kitartó.

Kubik Richárd stabil hazai és nemzetközi szezonra készül
Fotó: Vadas Mária (Montázs: V. Varga József)

Richárd igazi kihívásnak tartja a nem ritkán 40-60 kilométer körhosszúságú pályákat, a több napos, emberpróbáló versenyeket. A nyomvonalon - ami fel- és lejárókból, patakmedrekből, gyökeres ösvényekből áll - folyamatos a terhelés fizikai és szellemi téren egyaránt. Egy nap gyakran 5-6 órát is motoron tölt.

Amint megtudtuk tőle: a múlt évben 3. helyet szerzett az Endurocross I. osztály E2-3 kategóriájában, 7. helyet az Enduro I. osztályban, 2. helyet az Alpok-Adria bajnokság E3 kategóriájában és ezüst fokozatot az ISDE hatnapos navarrai enduro csapat-világbajnokságán. Vasparipája, a Sherco SE-300R motor az egész szezonban nagyszerűen teljesített.

Hálás családjának, segítőinek és támogatóinak, s 2017-ben szeretné megismételni, túlszárnyalni tavalyi sikereit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!