Sport

2014.10.20. 17:00

A hazai futball fanatikusok a hétvégi élvonalbeli mérkőzéseket bojkottálják

A szurkolói kártya bevezetése kiverte a biztosítékot a fanatikusok táborában, ezért október 26-án közösen tiltakoznak.

Matók János

Fanatikusok, ultrák nélkül elképzelhetetlen egy mérkőzés, de a táborok hétvégén összefognak, s bojkottálják a meccseket

„Szurkolótársak, futballszerető magyarok! A hazai labdarúgó stadionok elnéptelenedése, a magyar labdarúgásban tapasztalható több évtizedes hanyatlás, a valós problémákkal való szembenézés helyetti örökös kifogáskeresés arra sarkallt minket, hogy közös figyelemfelkeltő akciót szervezzünk! 17 hazai labdarúgó tábor 2014. október 26-án egy közös tüntetésen fogja felhívni a figyelmet a labdarúgásunk helyzetére. Azért választottuk az október 26-i időpontot, mert nem akartuk, hogy a pártok választási céljaikra használhassák a tüntetésünket, illetve a Románia elleni mérkőzés előtt sem szerettük volna hangulatot gerjeszteni, mert ott a győzelem a legfontosabb. A tüntetés hétvégéjén az NB I-es meccsek teljes bojkottjára is szeretnénk felkérni minden hazai futballbarátot, aki szeretne újra élvezhető, nemzetközileg is elfogadható eredményeket elérő focit látni a hazai stadionokban! Tudjuk, hogy savanyú, meg szar, de a miénk, de akkor is a miénk lenne, ha kicsit jobb és élvezhetőbb lenne! Nem tudjuk elhinni, hogy akik még a jelenlegi állapotok mellett is kijárnak a mérkőzésekre, azok nem szeretnék, hogy jobb legyen a focink. Ha előrelépést akarnak, ahhoz előbb szembe kell nézni a problémákkal. A problémákra pedig fel kell hívnunk a figyelmet! Együtt! Csak együtt, oldallelátós a kanyarban ülővel, fiatal az öreggel, szkennelt a szkenneletlennel, ultra és nem ultra összefogva, és nem megosztva tudja megmutatni, hogy elegünk van – Vági Mártont (a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkára, a szerk. megjegyzése) idézve – a magyar labdarúgás 25 éve zajló széthordásából! A tüntetés és a bojkott további részleteiről folyamatosan fogunk információkat biztosítani a szurkolói csoportok honlapjain, a helyi és országos sajtóban, a facebookon és egyéb csatornákon” – ez áll abban a felhívásban, mely a fanatikusok körében már jól ismert. A kezdeményezéshez eddig a Békéscsaba, a Debrecen, a Diósgyőr, a Dunaújváros, a Ferencváros, a Szombathelyi Haladás, a Budapest Honvéd, a Kaposvár, a Kecskemét, az MTK, a Nyíregyháza, a Paks, a Pécs, a Szeged, az Újpest, a Videoton, és a Zalaegerszeg fanatikusai, ha úgy úgy tetszik, ultrái – nem tévesztendő össze a futball huligán kifejezéssel – csatlakoztak. Ami például a Videoton FC esetében annyit tesz, hogy az éllovas szombati paksi meccsén szinte néma lesz a lelátó, de ez érvényes a Debrecen–Fradi rangadóra is.

A három éve független szervezetként működő Szurkolói Iroda vezetője, a fehérvári Őri Márk elmondta, hogy az MLSZ idén tavaszig együttműködött velük, azóta a kapcsolatuk megszakadt, pedig ők párbeszédre törekedtek. Mert nem a balhékat pártolják, de a szurkolói kártya számukra teljes mértékben elfogadhatatlan. Főleg annak tudatában, hogy az MLSZ álláspontja szerint ez egy szolgáltatás – „A szurkolói kártya elsősorban nem biztonsági eszköz, hanem célja a jegyvásárlás és a bővülő szolgáltatások igénybevételének felgyorsítása, leegyszerűsítése” – de ha az, akkor miért kötelező szeptember 15-től? Őriék azt is kifogásolják, hogy az MLSZ a Parlamentre mutogat, miszerint az országgyűlés alkotta meg a törvényt, holott az MLSZ biztonsági szakemberei írták meg az előterjesztett anyagot. „Folyamatosan üldözik a szurkolókat, miattuk nevetséges dolgokért büntetik a klubokat. Az Észak-Írország elleni meccsen már nem lehetett állva szurkolni. Jó focink nincs, csak a keserűség, a nemzetközi kudarcok, a fogadási csalások, de a jó lelátói hangulatot kinyírják. Ha ez így folytatódik, tavasszal kiürülnek a stadionok” – mondta keserűen Őri Márk.

Amennyiben körültekintünk az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) felségterületén, kiderül, hogy az 54 tagszervezet közül csak ötnél – Görögország, a Benelux államok: Belgium, Hollandia, Luxemburg, Lengyelország, és Olaszország – létezik a szurkolói kártya. Ám a lengyelek a nézőszám csökkenése miatt 2015-ben, míg az olaszok 2016-ban megszüntetik, mert nem vált be.

„A Ferencváros vezetősége egyértelműsítette, hogy ragaszkodik a világ egyetlen más stadionjában, sporteseményén sem szükséges biometrikus adatok begyűjtéséhez, amelyek megadása nélkül ezentúl fradista nem szurkolhat a helyszínen futballcsapatának” – ez volt olvasható a Fradi szurkolói csoportjainak az MTI-hez eljuttatott közleményében, amikor a klub kötelező jelleggel bevezette a magyar sikerterméknek számító vénaszkennert.

Ha nem tudnák, a világon egyedülálló rendszer a szokásos 10-50 pont helyett 5 millió ponton azonosítja a belépő tenyerét, kizárólagosan azonosítja az adott személyt, ezért a jövőben a bankkártya, az utazási bérlet mellett, akár az útlevelet is kiválthatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!