Belföld

2009.06.03. 13:16

Elhalasztották az Egymásért Alapítvány büntetőperét

Érdemi tárgyalás nélkül halasztotta el az Egymásért, Egy-másért Közhasznú Alapítvány büntetőperét a Fővárosi Bíróság szerdán, mert a VI. rendű vádlott új ügyvédje nem tudott felkészülni.

feol.hu

Az ügyészség nyolc személyt - köztük Földesi-Szabó László volt rendőr ezredest, az alapítvány kuratóriumának elnökét - vádolja 2005-2006-ban elkövetett milliárdos csempészéssel és sok száz milliós sikkasztással. A vádirat csempészésre vonatkozó része szerint a Mehmet Karcsika hazahozatala kapcsán ismertté vált közhasznú alapítvány a közterhek megfizetése nélkül tonnaszám hozott be élelmiszereket Távol-Keletről arra hivatkozva, hogy adományok, ám azokat értékesítésre tovább adta a Herba Zrt.-nek.
A sikkasztás vádja szerint Földesi-Szabó László az alapítványnak adományozott több mint 900 millió forint készpénzzel sajátjaként bánt és az ügy kipattanásakor az alapítvány pénztárában csupán 17 millió forint volt, a többi pénz sorsa máig ismeretlen.
A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket. Az ügy érdekessége volt, hogy az alapítvány kuratóriumában egykori, illetve még aktív nemzetbiztonsági tisztek is szerepet vállaltak, ám őket csak tanúként hallgatták ki a hatóságok. Az ügy feltárására még parlamenti vizsgálóbizottság is létrejött.
A büntetőper szerdán - a vádirat bírósághoz történt benyújtása után 11 hónappal - kezdődött volna meg, ám a VI. rendű vádlott ügyvédje jelezte, hogy védencétől négy napja kapott megbízást, nem tudott felkészülni az ügyre, ezért a tárgyalás elhalasztását kéri. 
A bíró rosszallását fejezte ki és etikailag aggályosnak minősítette, hogy a vádlott korábbi ügyvédje, aki már a nyomozás során is védői feladatokat látott el, éppen most gondolta meg magát.
Ugyanakkor a vádlott védekezéshez való joga nem sérülhet, ezért szerdán érdemi tárgyalás nélkül június 12-re napolták el az Egymásért Alapítvány büntetőperének első tárgyalását. A bíró a tárgyaláson a védők felé fordulva megjegyezte azt is, hogy ilyet csak egyszer lehet csinálni.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!