Helyi közélet

2017.10.05. 20:48

Nemzetőr-köszöntő Lepsényben

Az emlékmű két íve a kivont kardot és a kiegyenesített kaszát szimbolizálja, az embert formáló tömb ősrégi sukorói gránitból készült.

V. Varga József

Két ív a magasba: kard és kasza

Fotó: V. Varga József

Százhuszonhárom önkéntes lepsényi nemzetőrről tudnak, akik részt vettek a Jellasics elleni harcban, először Veszprémbe vezényelték őket, majd a Dráva menti harcokban vetették be őket – elevenítette fel a történéseket Borsos György könyvtáros a szeptember végi ünnepi megemlékezésen.

Más mezőszentgyörgyi és lepsényi nemzetőrök pedig a tábornok futárpostáját fogták el 1848. szeptember 26-án vagy 27-én a fehérvári csapategyesítés előtt, hozzájárulva ezzel a pár nappal későbbi, szeptember 29-ei diadalmas pákozdi győzelemhez.

Két ív a magasba: kard és kasza
Fotós: V. Varga József

A históriát Eötvös Károly is megörökítette A nagy év apró emlékei című könyvében.

Tóth Lilla Petőfi Sándor Élet vagy halál! című versét szavalta, műsort adtak a Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, az Esthajnal Nyugdíjasklub és a Cirbolya Citerazenekar, Benkucs Lászlóné Katalin vezetésével.

Végezetül a lepsényi önkormányzat, a helyi intézmények, egyházak, civil szervezetek és pártok képviselői helyezték el koszorúikat a Nemzetőr-emlékműnél.

Amint Sütő Krisztina, a Petőfi Sándor Művelődési Ház vezetője elmondta lapunknak: hazánk sokáig egyetlen Nemzetőr-emlékművét a Lepsényi Népkör Egyesület állította 1998-ban, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulóján. Az emlékmű Kiss István tervei alapján készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában