Minősítés és oltalom

2018.03.01. 08:00

A helyi termelőknek jó lehetőség lehet a minősítés

A megyei közgyűlés elnöke a piacok fontosságát, a város polgármestere a helyi minőség értékelését, a parlamenti államtitkár pedig a Dunántúlban rejlő lehetőséget emelte ki az eredetvédelmi országjáró fórumsorozat fehérvári állomásán.

S. Töttő Rita

Molnár Krisztián(j) közgyűlési elnök a megyei piacok fontosságát emelte ki

Fotó: Pesti Tamás

Az Eredetvédelmi Fórum sorozat célja az agrárgazdaság szereplői számára közérthetően bemutatni az eredetvédelmi oltalomban rejlő lehetőségeket, amelyek elősegíthetik a pia­ci érvényesülést. Az esemény fehérvári állomását a megyeházán tartották szerdán, mely alkalomból Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a tárca három évvel ezelőtt kettős céllal indította el eredetvédelmi programját.

– Egyrészt az oltalomban részesülő földrajzi árujelzések számának növelése, másrészt a már meglévő földrajzi árujelzőkben rejlő lehetőségek jó kihasználása a cél. Jelenleg Magyarországon több mint nyolcvan földrajzi árujelző áll oltalom alatt vagy van folyamatban az eljárása. Ez a jelzés a származási helyen kívül számos más fontos jelentést is hordoz: hagyományokat, termelői közösséget, tudást, speciális termékkaraktert és minőséget. Segítségével a termelők biztosabban tudják érvényesíteni minőségi termékeiket az éles piaci versenyben – fejtette ki, majd hozzátette: a Dunántúl esetében még nagyok a tartalékok, ugyanis alig van itt termék oltalom alatt. – Jó lenne, ha a fórum ráirányítaná a termelők figyelmét a földrajzi árujelzők használatából származó előnyökre, valamint jogokra, lehetőségekre.

Molnár Krisztián, a Fe­jér Megyei Közgyűlés elnöke a fórumon a helyi és megyei értéktárak fontossága mellett kiemelte azt a pályázati lehetőséget, melynek keretében 840 millió forintot fordíthattak a megye településein helyi piacok létrehozására. Ennek megfelelően Alapon, Adonyban, Sukorón, Iváncsán, Kőszárhegyen, Kálozon, Móron és Bicskén létesülnek új piacok, melyek segíteni fogják a helyi termékek minőségi piacra kerülését.

Molnár Krisztián(j) közgyűlési elnök a megyei piacok fontosságát emelte ki
Fotós: Pesti Tamás

– Az érték jelentsen bizalmat, minőséget és azt: újra divatba hozzuk, hogy érdemes itthon és itthonit vásárolni, és észrevenni, hogy léteznek értékeink – így szólt Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármestere az esemény megnyitóján. Emellett kiemelte a Jancsárkertet: – Civil kezdeményezésként, olyan személyek indították el, akiknek fontos a minőség, a származási hely. Az itt vásárlóknak pedig fontos, hogy találkozzanak azokkal a termelőkkel, akik őértük dolgoznak, hogy kialakulhasson egy olyan bizalmi viszony, amitől ez az egész működőképes.

 

Az eseményen köszöntötték azokat a termelőket, akiknek földrajzi árujelzővel rendelkező termékeik nemzeti oltalmat szereztek. Ezúttal a csopaki bor, a budaörsi őszibarack, a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye, az újfehértói meggy, a nagykun rizs, valamint a nagykörűi ropogós cseresznye minősítése történt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában