Szállópor

2019.10.25. 14:00

Levegőminőség: mikor lehet végre fellélegezni Székesfehérváron?

A múlt hét végén, e hét elején veszélyessé nyilvánították – több nagyváros mellett – Székesfehérvár levegőminőségét.

Szanyi-Nagy Judit

Október 23-án már „megfelelő” mértékű volt a PM10 szállópor koncentrációja a megyeszékhelyen

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A legszennyezes.hu weboldal számadatait figyelembe véve a PM10 szállóporhoz tartozó diagram fekete színre váltott, s alá a „veszélyes” felirat került, hiszen a szennyezettség mértéke 308 százalékot mutatott.

Vagyis a pillanatnyi állás az egészségügyi határérték háromszorosa volt. A PM10 a 10 mikrométernél kisebb, szilárd és folyékony légköri összetevőket jelenti. Ezekkel az a legfőbb probléma, hogy apró méretűkből kifolyólag – bár szilárd szennyezők, mégis – gázként viselkednek: be tudnak jutni a légzőrendszerünkbe, akár a tüdőnkbe is, onnan pedig át a véráramba, amellyel problémát okozhatnak – értesültünk Szuhi Attila okleveles geográfustól, a Válaszúton Hagyományőrző és Környezetvédő Alapítvány szakértőjétől.

Érezhető hatást gyakorolnak

A káros egészségügyi hatás megléte a légszennyező anyagoktól függ: akadnak olyan elemek, amelyeknek akut, míg másoknak krónikus hatásai vannak. Előbbi esetében – bizonyos koncentráció felett – azonnali köhögés, nehézlégzés, fejfájás és orrfolyás jelentkezhet.

A bizonyos PM10 szállópor, amely Székesfehérváron elérte a veszélyes szintet, inkább a krónikus megbetegedéseknek „kedvez”: ha szervezetünket sokáig kitesszük ezeknek a szennyező anyagoknak, hosszú távon, öt-tíz év múlva mindez akár megnövekedett daganatkockázatot, illetve az utódok esetében születési vagy fejlődési rendellenességet is jelenthet.

Nincsen hatalmunk felette

De miért lehet egyik napról a másikra veszélyes a PM10 szállópor-koncentráció? Először is hangsúlyozzuk: ezeknek az anyagoknak léteznek természetes forrásai is, ilyen, amikor a szél felkapja a talajon található részecskéket, de az erdőtüzek által vagy a vizek felületén ugyancsak megtalálhatók ezek az elemek. Persze az emberi forrás sem mellékes, a szállópor leggyakrabban az égés során kerül a levegőbe: a gépjárművek kipufogógázaiból, vagy lakossági tüzelés során.

Emellett pedig az ipar is – például az erőművek – kiemelt táptalajai a szállópor meglétének. A kérdésre válaszul: ideális esetben, ha süt a nap, a levegő elkezd felfelé áramlani, a magasban pedig az erősebb szelek hígítják a légszennyezettséget.

A probléma akkor jelentkezik, amikor bizonyos feltételek mellett – leginkább ősszel – létrejön felettünk 50–100 méterrel egy úgynevezett záróréteg, amely miatt ezek a szennyező részecskék nem tudnak hígulni. Erre a jelenségre emberi megoldás nem létezik; a légszennyezés mértékét a légköri folyamatok, a meteorológiai állapot befolyásolja.

Az emberi tényező annyiból nem mellékes, hogy ha kisebb a lokális kibocsátás – például az ipart, a járműhasználatot és a lakossági égetést tekintve –, akkor kevesebb az a légszennyező anyagmennyiség is, amelynek a magasban hígulnia kellene. Azonban – figyelmeztet a szakértő – nemcsak helyben, de regionálisan, például Európa-szerte is figyelni kell ilyenkor a kibocsátásra, hiszen a PM10 szeret utazni: a székesfehérvári levegőben akár Németországból vagy Finnországból érkezett részecskék is találhatók.

A kérdés az, hogy mit tegyünk?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a reggeli és az esti órákban nagyobb a koncentráció, a veszélyes légköri összetevők a kora délutáni időszakban hígulnak eredményesebben. A magas koncentrációt leginkább az idősek és a légúti megbetegedésben szenvedők érzékelhetik.

Nekik kifejezetten nem ajánlott ilyenkor a nehéz fizikai munka végzése és a szabadtéri sport, ezáltal ugyanis kitágul a tüdő, amelynek köszönhetően több szennyező anyag jut a légzőrendszerbe. Ha a szállópor koncentrációja veszélyes, de elkerülhetetlen, hogy a munkát, sportot elvégezzük, érdemes átütemezni azt: időzítsük az efféle tevékenységeket a kora délutáni órákra!

Október 23-án már „megfelelő” mértékű volt a PM10 szállópor koncentrációja a megyeszékhelyen
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Folyamatosan mérik az adatokat

A levegő minőségének mérése, a mérőállomások folyamatos üzemeltetése állami feladat.

A levegominoseg.hu weboldalon – általában kétórás késéssel – nyomon követhetők a legfrissebb adatok; eszerint október 23-án már „megfelelő” mértékű volt a PM10 szállópor koncentrációja. Az automata mérőhálózatokat tekintve a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz öt állomás tartozik: egy-egy Ajkán, Veszprémben, Várpalotán, Székesfehérváron és Dunaújvárosban. Fejér megyeszékhelyén belül a Palotai úton, Dunaújvárosban pedig a Köztársaság út 14. szám alatt helyeztek el egy-egy mérőeszközt.

A manuális mérőhálózatok listáját tekintve a két, már említett városon kívül Gárdonyban, Móron és Sukorón végeznek méréseket.

Hamarosan változik a helyzet

A PM10 szállópor-koncentráció mértékében akkor várható radikális változás, ha az időjárás is más, hidegebb arcát mutatja. Ez – legalábbis a jelenlegi meteorológiai prognózisok szerint – október utolsó napjaiban lesz esedékes. Addig maradhat a jelenlegi szennyezettségi szint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában