Fejhajtás és tisztelgés

2024.09.19. 20:29

A hős vicekapitányra emlékeztek (videó!)

Rendhagyó megemlékezést tartott a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület a Prohászka ligetben csütörtökön, ahol névadójuk, Székesfehérvár egykori alkapitányának emléke előtt tisztelegtek. Rendhagyó volt abban a tekintetben, hogy ezúttal nem volt katonai tiszteletadás, hiszen honvédeink a Duna-menti gátakon teljesítenek szolgálatot és segítik az árvíz elleni védekezést.

Kecskés Zoltán

456 éve született Székesfehérvár kiemelkedő katonahőse, Wathay Ferenc.

Fotó: Nagy Norbert

A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület 17. alkalommal szervezte meg a Wathay-emléknapot a hős vicekapitány szobránál. Mint az az eseményen elhangzott, 

ma fejet hajtunk a felszabadító keresztény hadak emléke előtt, illetve a város kiemelkedő katonahőse, Wathay Ferenc előtt, aki 1601-ben – egyes történeti emlékek szerint – részt vett a székesfehérvári vár visszafoglalásában. 1602-ben pedig  – 422 évvel ezelőtt –, mint vicekapitány a várat visszafoglaló török hadak ellen hősiesen küzdve esett fogságba és szenvedte el a középkori török várbörtön, a Fekete torony keserveit.

A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület 17. alkalommal szervezte meg a Wathay-emléknapot.
Fotó: Nagy Norbert

A Hugarikum Együttes végvári vitézek életét idéző zenés műsorát követően Berdó Gábor Károly egyesületi elnök mondott megemlékező beszédet a 456 éve született Wathay Ferencről és elevenítette fel a fehérvári vár visszafoglalásának történetét és annak jelentőségét. 

Fejet hajtottak a felszabadító keresztény hadak és város kiemelkedő katonahőse, Wathay Ferenc emléke előtt.
Fotó: Nagy Norbert

Kiemelte, erről emlékeznek meg minden évben ezen a helyen, mert ez az ostrom adta vissza a leigázott ország népének a reményt. Beszédében méltatta továbbá azokat a hősöket is, akik életüket áldozták azért, hogy Székesfehérvárra ismét kikerüljön a kereszt és lekerüljön a félhold, de azokat is, akik 1602-ben is védték hazájukat:

Mi, a hálás utókor tiszteljük a győztes csatákat megvívó dicsőséges katonahőseinket, de tiszteljük a vesztes csaták hőseit is!

A megemlékezés koszorúzással zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában