Árvízvédelmi munkák

2024.09.20. 14:30

Érkezik a víz: most a megfigyelés időszaka zajlik

Kulcs településen is nagy munka zajlott az érkező áradás miatt, több mint 300 zsákot töltöttünk meg homokkal.

Bokányi Zsolt

Kulcs felkészült!

Fotó: Kulcs önkormányzata

– Örömmel értesítjük Kulcs lakosságát, hogy az árvízvédelmi munkálatok egyelőre befejeződtek.- Közölte Jobb Gyula Kulcs település polgármestere, közösségi oldalán. A település vezetőjét telefonon értük utol, és elmondta: – Jelenleg a megfigyelés zajlik, úgy érzem felkészültünk, és az előrejelzések alapján, talán kisebb lesz az árhullám mint azt elsőre jósolták. Polgármesterként szeretném megköszönni mindenkinek az eddigi áldozatos munkáját és együttműködését az árvízi védekezés során. Az önkéntesek munkája nélkül nem tudtuk volna ilyen gyorsan és hatékonyan megszervezni a védekezést. Hálás szívvel köszönöm mindenkinek aki jött, hívott, tett amikor Kulcsnak szüksége volt rá: lapátolt, szállított, teát főzött, támogató sorokat írt, vagy mondott és felhívásunkat megosztotta. – A munka azonban még nem ért véget, hiszen a megfigyelés, és a szükség szerinti beavatkozáshoz teljes készenlétre van szükség.

Érkezik a víz
Fotó: Kulcs önkormányzata

Fontos feladat még, a Balesetek és fertőzések megelőzése árvíz idején. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a következő információkat tette közzé: 

Az árvíz fokozottan balesetveszélyes, fulladásveszélyes helyzet. A mederből kilépő víz az elöntött területekről hulladékot, trágyát, szennyvizet moshat be, ezért növekszik a fertőző kockázat is. Elsősorban a hányásos, hasmenéses betegséget okozó kórokozók fordulhatnak elő az áradó vízben, de akár hepatitis A fertőzést is okozhat. Elárasztott területen csak a védekezésben dolgozók tartózkodjanak, az árvízen csónakázni, abban pancsolni vagy játszani, elárasztott strandokon fürödni veszélyes és tilos. A védekezésben dolgozók esetén is fontos a megfelelő védőruházat és a munkavégzés végeztével, étkezés előtt, mosdóhasználat előtt (és után) a kézmosás, kézfertőtlenítés. Kézfertőtlenítéshez bármely közforgalomban is kapható, Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ engedélyével rendelkező kézfertőtlenítő szer alkalmazható. Abban az esetben, ha a kézen szennyeződés is látható, akkor elsősorban a fertőtlenítő hatású folyékony szappan alkalmazása ajánlott. Abban az esetben, ha víz nem áll rendelkezésre, valamint láthatón szennyeződés nincs a kézen, úgy az alkoholos kézfertőtlenítő szerek alkalmazása ajánlott. Készítményektől függően a kézfertőtlenítési idő 0,5-1,0 perc. Az alkalmazott készítmény használati utasításában előírt kézfertőtlenítési időt mindenkor be kell tartani. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában