Pályafutás, Bátorság Érdemjel és Év Rendőre elismerés

2024.09.20. 11:30

Székesfehérvár új mérföldkő a megbízott rendőrkapitány életében

Milus Gábor személyében új megbízott vezető áll a Székesfehérvári Rendőrkapitányság élén. A közel harmincéves rendőri tapasztalattal rendelkező kapitány többek között Bátorság Érdemjellel és az Év Rendőre elismeréssel érkezett Komárom-Esztergom vármegyéből.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár Rendőrkapitányságának vezetését - Horváth Zoltán rendőr alezredes után, 2024. augusztus 16-án vette át Milus Gábor rendőr ezredes. Az új megbízott rendőrkapitánnyal a feol.hu beszélgetett a városról alkotott képéről, a kapitányság feladatairól és arról, milyenek az első hetek benyomásai a szervezet élén.

Pályafutás, Bátorság Érdemjel és Év Rendőre elismerés

Milus Gábor pályafutásában Székesfehérvár jelentős mérföldkő, aki több évtizedes tapasztalatával, elismert rendőrként érkezett a városba. A megbízott kapitány 1996. óta hivatásos rendőr, akit a Csopaki Rendőr Szakközépiskola indított el útján. Lépcsőfokról lépcsőfokra járta be a ranglétrát, hiszen járőrként kezdte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon, majd folytatta a munkát a Győri Rendőrkapitányságon is. 2000-ben járőrvezető lett, s rá két évre a járőrszolgálati alosztály vezetésével is megbízták. Később, 2008-ban a Győri Rendőrkapitányság Határrendészeti és Közbiztonsági Osztályának vezetője lett, majd 2009-ben átkerült a Készenléti Rendőrséghez, ahol a Rendészeti Igazgatóság Bevetési Főosztályának győri osztályvezetője lett. Karrierje ezen pontján, kétszer is kiérdemelte kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül a Bátorság Érdemjelet. 2013-ban újabb mérföldkő következett: az akkor rendőr őrnagy Milus Gábort a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóságának vezetésével bízták meg. Munkája elismeréseként, 2022-ben Év rendőre elismerésben részesült. Csaknem 11 évet töltött a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányságon, mint rendészeti főkapitány-helyettes, majd pedig most, még a nyári forróságban, augusztus közepén érkezett Székesfehérvárra az új megbízott kapitány, így az első hetek benyomásairól kérdeztük először:

- Nagyon pozitív benyomások értek az első hetekben – árulta el Milus Gábor -, a város, a rendőrkapitányság s a kollégák tekintetében egyaránt. Nyitottan fogadtak s már az első időszakban éreztem, hogy nagyon jó a közösségi értékrend, s minden rendőri szakirány azon dolgozik, hogy a jogsértések felderítése minél hatékonyabb legyen. A közös cél ugyanis az, hogy a kapitányság illetékességi területén a szubjektív biztonságérzet minél jobb legyen. Egyre többet látok már a mindennapokból, s azt tapasztalom, hogy nyugodt, ütemezett élet folyik, ami joggal alapozza meg Székesfehérvár hírnevét, mint országos szinten is meghatározó várost.

A szomszédból

Komárom-Esztergom, mint szomszédos vármegye, Fejérhez hasonló adottságokkal rendelkezik. Ahogy Győr és Tatabánya is – ahol szintén szolgált a kapitány - hasonló Székesfehérvárhoz. Mint fogalmaz a kapitány, az értékrend mellett a gazdasági fejlettség a legjellemzőbb hasonlóság. Az iránymutatást a fehérvári kapitányság vezetéséhez pedig egyenesen a Fejér Vármegyei Főkapitányság vezetőjétől kapta – árulta el. S hogy mi volt az elvárás? Azt is megtudtuk:

- Az elvárás lényege, hogy azokat az értékeket, amelyekkel a Székesfehérvári Rendőrkapitányság jelen pillanatban rendelkezik, megőrizzük, de amiben tudunk, azokon javítsunk. Elmondhatom, hogy felkészült, a munkáját elvégezni szerető állományt vettem át, melynek tagjai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Székesfehérvári Rendőrkapitányság illetékességi területén az összes jogsértést, amit csak tudunk, felderítsünk. Értékítéletem szerint egy jó kapitányságvezető tisztában van az általa vezetett állomány felkészültségével, képességeivel, de tisztában van azzal is, hogy mik a lehetőségei s melyek azok a feladatok, amelyeket a mindennapokhoz igazodva, illetve a jövőbe nézve, tervezve meg kell oldani. Célom, hogy ezeket a feladatokat, folyamatokat a lehető legnagyobb eredményességgel, arányos energiaráfordítással oldjunk meg.

Székesfehérvár nem „bűnös város”

Székesfehérvár, bűnözés tekintetében nem „fertőzött” város, tudtuk meg a kapitánytól. A más hasonló adottságú városokkal összehasonlítva is van ok a bizakodásra: - A közterületi bűncselekmények száma, megoszlása, azok felderítési és nyomozási mutatói, az átlaghoz képest még jobbak is – tette hozzá Milus Gábor. A rendőr ezredes azonban még ismerkedik a várossal: egyre többször tűnik fel mostantól Székesfehérvár „vérkeringésében”, a belvárosban, a közösségekben, s adja hozzá azt a pluszt, amit több évtizedes tapasztalatával ide hozott. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában